« Zpět

Vývoj kurzu koruny a výhled do dalších měsíců

| 8. listopadu 2012 - 13:55 | Zprávy | Podílové fondy

 
Kurz české koruny zhruba od poloviny září oslaboval jak vůči euru, tak proti americkému dolaru. Srpnové posílení tažené zájmem zahraničních investorů o aktiva středoevropského regionu rázně utnula Česká národní banka.

Kurz české koruny zhruba od poloviny září oslaboval jak vůči euru, tak proti americkému dolaru. Srpnové posílení tažené zájmem zahraničních investorů o aktiva středoevropského regionu rázně utnula Česká národní banka.
Komentáře guvernéra Singera, že dalším reálným nástrojem měnové politiky, jak pomoci stagnující ekonomice, je po snížení úrokových sazeb intervenování ve směru slabšího měnového kurzu, dopadla, jak se zdá, na úrodnou půdu. Dvojí snížení úrokových sazeb v úhrnu o 45 bazických bodů na de facto nulovou úroveň uvrhlo korunu definitivně do nepřízně investorů. Česká měna se tak vůči euru posunula z úrovně kolem 24,30 již téměř o celou korunu výše (ztráta 4 %), v paritě s USD pak oslabení přesáhlo 6,5 % (na 19,75 CZK/USD) v důsledku všeobecně sílícího amerického dolaru.
V nejbližším období nelze najít příliš faktorů, jež by současný vývoj dokázaly zvrátit. Domácí ekonomická aktivita zůstává v oblasti stagnace až kontrakce, což doložily poslední údaje maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Výsledek zahraničního obchodu zůstává jediným motorem domácí ekonomiky, nicméně při klesající dynamice jak na straně dovozů, tak bohužel i vývozů vlivem poklesu poptávky v eurozóně v čele s Německem. Co se týče možných devizových intervencí ČNB, nedomníváme se, že by je centrální banka na současných slabších úrovních zvažovala. Jako reálná hrozba přicházejí podle našeho názoru až při kurzu poblíž hranice 24 CZK/EUR. 
Krátkodobě je tak kurz koruny pravděpodobně odsouzen k dalšímu mírnému oslabování, jako reálný se nám jeví vzestup k hranici 26 CZK/EUR. Pokračovat by také měla tendence k výraznějším ztrátám proti americkému dolaru, neboť očekáváme další posilování USD proti jednotné evropské měně (jak v krátkodobém, tak ve střednědobém horizontu), na kterou je česká koruna díky obchodním vazbám primárně vázána. V delším horizontu očekáváme spolu s postupným oživením domácí ekonomiky obrat směrem k opětovnému mírnému posilování koruny díky řadě příznivých makroekonomických ukazatelů v čele s nízkým zadlužením a příznivé struktuře a trendů v platební bilanci.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.