« Zpět

Téměř polovina Čechů tvrdí, že investování nerozumí, přitom 8 z 10 oslovených hravě dosáhne na investice

| 7. září 2018 - 6:30 | Zprávy | Podílové fondy

Každý druhý dospělý Čech neinvestuje a své peníze nezhodnocuje. Myslíme si totiž, že na investice nemáme dostatek peněz. Průzkum UniCredit Bank o investování Čechů přitom ukazuje opak. Díky posilující ekonomice a rostoucím platům až 85 % Čechů dokáže měsíčně z rodinného rozpočtu odložit alespoň 500 korun z volných peněz na investice. To je právě minimální hranice pro pravidelné investování, například s programem U Invest právě od UniCredit Bank. Téměř polovina Čechů (45 %) tvrdí, že investování nerozumí. Ke vstupu do světa investic by jim proto pomohla profesionální pomoc a rada odborníka.

Více než polovina dospělých Čechů (56 %) své volné finance vůbec neinvestuje. Tvrdí to v online průzkumu realizovaném pro UniCredit Bank. Hlavní bariérou začít investovat je podle slov většiny z nich to, že jim na investování nezbývají peníze. Jenže skutečnost je trochu jiná, ukazují čísla. Jen 14 % Čechů nemá v rodinném rozpočtu prostor ušetřit ani korunu. „Naopak zbylí neinvestující respondenti jsou podle vlastních slov bez problémů schopni z volných peněz dát stranou alespoň 500 korun měsíčně, desetina dokonce přes 5 000 korun. Sami Češi tak vyvrací mýtus, že na investice nemají peníze,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank a dodává, že pravidelně investovat do podílových fondů lze dnes pohodlně již s částkou od 500 korun měsíčně.

 

Na splnění vlastních snů, jako lepší dovolenou, novou kuchyň či financování zajímavého koníčku není potřeba odkládat si každý měsíc bokem závratné částky ani monitorovat situaci na trzích. „Přitom pokud si měsíčně odkládáte alespoň tisícovku, což podle našeho průzkumu zvládne přes polovinu respondentů, kteří dnes neinvestují, máte i bez zajímavého výnosu za pět let ušetřeno 60 tisíc. Když k tomu připočtete roční výnos, dostanete se k částce, která pomůže splnit nejeden váš sen,“ říká Petr Plocek.

 

Jak nakládat s volnými penězi se můžeme inspirovat v jiných Evropských zemích. Podle dat OECD jsou investice prioritou číslo jedna pro polovinu Švédů či Italů a například Britové mají v průměru zainvestováno v přepočtu 235 tisíc korun. „Zatímco ale u nás leží na běžných účtech přes bilion korun, Britové své volné finance raději investují. Vědí totiž, že výnosy na běžném či spořicím účtu jim nepokryjí ani inflaci,“ vysvětluje Petr Plocek.

 

„Místo abychom se o věc zajímali a vyzkoušeli ji, spokojíme se se stereotypní odpovědí. V Češích tak stále převládá stereotyp, že investování je jen pro bohaté a jeho změna je překvapivě obtížná,“ ozřejmuje psycholog Tomáš Vašák, proč Češi investování doposud pořádně ani nevyzkoušeli. 

 

Bojíme se ztráty

Celá třetina Čechů (29 %) se v souvislosti s investicemi obává, že by o své peníze přišli. „V české společnosti panuje silný strach ze ztráty, který je do značné míry posilován dvěma méně racionálními faktory. Je to mediální obraz, kdy média v souvislosti s investováním informují více o ztrátách, než o ziscích,“ vysvětluje Tomáš Vašák a dodává: „Druhým faktorem je rozdílná citlivost na zisk a ztrátu. Když na ulici najdete stokorunu, jistě vám to udělá radost. Pokud však stokorunu ztratíte, je intenzita negativní emoce mnohem větší. Tato rovnováha vede k paradoxům a přeceňování ztráty.“

Češi si často pletou investování do podílových fondů s rizikovým spekulativním investováním na burzách. Klienti bank preferují investice do podílových fondů a mají široce diverzifikovaná portfolia, což snižuje další rizika plynoucí z kolísání trhů. Klient si navíc podle svého postoje k riziku může zvolit vlastní investiční strategii. UniCredit Bank svým klientům nabízí tři varianty investičních strategií - konzervativní, dynamickou a balancovanou. Konzervativní investice jsou obecně méně rizikové, ale zároveň přináší menší výnosy, dynamické právě naopak. A balancovaný přístup oba přístupy kombinuje.

 

Jak tedy začít? Podívejte se na pět rad psychologa Tomáše Vašáka, jak se přestat světa investic obávat.

  1. Nechte si oblast investic vysvětlit, nepodléhejte stereotypům a rychlým soudům.

Platí, že čím méně věcem rozumíme, tím rychleji a snadněji podléháme předsudkům.

  1. Investujte tolik, aby vás to nezatěžovalo.

Investování by vám mělo přinést uspokojení, ze zúročených peněz, a ne stres se zvládáním výdajů.

  1. Dívejte se na dlouhodobý přínos.

Schopnost plánovat dopředu s větší perspektivou je výhodnější.

  1. Spojte si investici s nějakým cílem.

Představte si konkrétní využití výnosu investovaných peněz.

  1. Dívejte se na výnos realisticky.

Nastavujte svá očekávání realisticky, ať můžete mít radost z výsledku.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Já když si s něčím nevím tady, tak zajdu do své banky (Equa bank) a tam mi vždy dobře poradí.