« Zpět

Startují nové trendy?

| 8. dubna 2015 - 11:29 | Zprávy | Podílové fondy

Klíčovou informací, kterou nám trhy v uplynulém týdnu poskytly, je mnohem nižší než očekávaná tvorba nových pracovních míst mimo zemědělství v USA. Očekávání bylo nastaveno poměrně vysoko, realita byla poloviční. To vedlo k prudkému poklesu hodnoty dolaru vůči většině měn včetně CZK. Slabší data z trhu práce by mohla znamenat trpělivější FED a pozdější a pozvolnější zvyšování úrokových sazeb, než se očekává.

Otázkou je, zda se jedná o počátek trendu a náš pohled na zámořskou ekonomiku byl příliš optimistický, nebo zda se jedná prostě jenom o jedno nižší číslo. Při interpretaci ohlášeného údaje je dobré mít na paměti, že payrolls (nově vytvořená místa) jsou údajem velice kolísavým a jeden slabší údaj ještě neznamená rozhodující změnu. Přinejmenším v situaci, kdy další data vztahující se k trhu práce v USA nadále svědčí spíše o jeho síle.  Nemyslím si tedy, že se v USA děje něco katastrofického. A nemyslí si to evidentně ani globální akciové a dluhopisové trhy nacházející se stále v růstovém trendu.

Obr. 1: Akciové trhy 2014-2015 (zdroj: Stockcharts)
 
Podobný obrázek se nám naskytne při pohledu na cenové grafy jednotlivých ETF dluhopisového světa.
 
 
Obr. 2: Dluhopisové trhy 2014-2015 (zdroj: Stockcharts)
 
O přítomnosti opětovné chuti nést riziko s nadějí na nadstandardní výnos nadále svědčí i to, že rizikověji orientované dluhopisy s vysokým výnosem opět svojí výkonností překonávají konzervativní US státní dluhopisy a také korporátní dluhopisy investičního stupně.
 
 
Obr. 3: Srovnávací graf vývoje dluhopisů s vysokým výnosem a US střednědobých státních dluhopisů 2013-2015 (zdroj: Stockcharts)
 
To, co většině komentářů při statistice z amerického trhu práce uniklo, je skutečnost, že došlo ke zvýšení průměrné hodinové mzdy o solidních 0,3 %. Opakuji, jeden údaj trend nedělá, ale pokud by se tento údaj v dalších měsících potvrdil, byl by to signál o možném nastartování inflačních tlaků na mzdy a tím také impuls pro centrální bankéře, aby se zamysleli nad svojí další politikou ohledně úrokových sazeb.
 
 
Obr. 4: Průměrná hodinová mzda v USA (procentní změna za poslední rok)  (zdroj: Federal reserve)
 
 
Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.
 
 
Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
 
Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
 
 
 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.