« Zpět

Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun

| 27. února 2012 - 12:59 | Zprávy | Podílové fondy

Raiffeisenbank v loňském roce vykázala rekordní zisk 2,22 miliardy korun, výrazně vzrostl kapitál banky a došlo k růstu v úvěrech i vkladech. Banku netíží dluhopisy ohrožených zemí, k růstu zisku přispěl i pokles opravných položek. Raiffeisenbank bez potíží splňuje požadavky rakouských regulátorů na poměr úvěrů a vkladů, i proto chce letos pokračovat v úvěrovém růstu u soukromých osob i firem

.
•             Čistý zisk vzrostl o 22 %  na 2,22 miliardy Kč
•             Vklady klientů  +14,3 % na 143,9 miliardy Kč
•             Úvěry klientům +3,8 % na 158,5 miliardy Kč
•             Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 15,4 % na 1,90 miliardy Kč
•             Posílení kapitálu: vlastní jmění vzrostlo o 15,7 % na 16,2 miliardy Kč
•             Nulová expozice vůči rizikovým státním dluhopisům
"Rok 2011 byl pro nás rekordní, nikdy v historii jsme na tom nebyli lépe ve výši zisku, kapitálu či likvidity. K nárůstu zisku přispěl fakt, že nedržíme ani korunu v dluhopisech Řecka ani jiných ohrožených zemí, dále nám klesla tvorba opravných položek a přitom se nám dařilo růst v úvěrování i vkladech," komentoval výsledky za rok 2011 generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.
"V roce 2012 bude na české banky působit kombinace nízkých úrokových marží, nejistého vývoje domácí ekonomiky a zpřísněných požadavků na výši kapitálu ze strany evropských regulátorů. I v tomto obtížném prostředí ale chceme pokračovat v úvěrovém růstu, a to jak u domácností, tak i ve firemním sektoru. Klienty s dostatečnou bonitu či kvalitním podnikatelským projektem chceme úvěrovat i nadále. Po produktové stránce chceme dále pokračovat v loňském rychlém růstu privátního bankovnictví, zaměříme se rovněž na bankovnictví pro chytré mobily a aktivně se chceme podílet i na penzijní reformě," zdůraznil Lubor Žalman priority banky pro letošní rok.
BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA ROK 2011
ČISTÝ ZISK A VÝNOSY - Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 22% na 2,22 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy meziročně kvůli poklesu marží poklesly o 3,4 procenta na 6,8 miliardy Kč,  čisté příjmy z poplatků (především díky oživení obchodování ve firemním sektoru a růstu počtu transakcí) vzrostly o 18 % na 2,2 miliardy korun. Příjmy z poplatků se na celkových příjmech podílejí 21 % procenty, což je výrazně méně než je evropský standard.
V PORTFOLIU ŽÁDNÉ RIZIKOVÉ DLUHOPISY - Raiffeisenbank ve svém portfoliu nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko). Téměř 99 % svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky.
ŘÍZENÍ RIZIK -  Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 15,4 %
na 1,9 miliardy korun. K poklesu dochází především ve firemním sektoru. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek.
NÁKLADY - Provozní náklady meziročně vzrostly o 12 % na 5,58 miliardy korun. Nárůst je způsoben především růstem počtu poboček a s tím souvisejícím nárůstem počtu zaměstnanců. Banka ke konci loňského roku zaměstnávala 2954 lidí, což je o 80 více než o rok dříve.
VKLADY A ÚVĚRY - Celková aktiva vzrostla meziročně o 9,2 % a dosáhla 203,4 miliardy korun. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 3,8 % na 158,5 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 14,3 procenta na 143,9 miliardy Kč, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech. Poměr úvěrů a vkladů tak díky rychlému růstu vkladů meziročně  klesl ze 121 % na 110%. Rakouští regulátoři přitom pro výpočet poměru úvěrů a vkladů využívají jinou metodiku, podle které banka splňuje 110% limit rakouských regulátorů s velkou rezervou a má tak dostatek likvidity na další úvěrový růst.
KAPITÁL - Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16% na 16,2 miliardy korun.  Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 12,04%, zatímco o rok dříve to bylo 10,49 %.
HLAVNÍ NEFINANČNÍ UDÁLOSTI ROKU 2011
POBOČKOVÁ EXPANZE - Raiffeisenbank v roce 2011 prošla největší pobočkovou expanzí ve své historii. Koncept Raiffeisen Premium Banking má vlastní design a je určen pro klienty s příjmy přes 25 tisíc měsíčně. Otevřela několik desítek nových poboček, řadu dalších míst rozšířila o poradenská místa pro prémiovou i firemní klientelu. Banka tak nyní obsluhuje klienty na zhruba 125 pobočkách, v letošním roce tuto pobočkovou expanzi dokončí otevřením několika posledních obchodních míst.
PRIVÁTNÍ BANKOVNICTVÍ FWR - Raiffeisenbank spustila nový koncept privátního bankovnictví pod samostatnou značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Privátní bankovnictví FWR nabízí ojedinělou kvalitu obsluhy založenou na zahraničních zkušenostech a  kombinaci profesionálního investičního poradenství, regionální produktovou specializaci s možností nakoupit jakékoliv světové investiční produkty a exkluzivní klub FWR poskytující služby klientům privátního bankovnictví po celém regionu. Taková kombinace těchto čtyř prvků je na českém trhu unikátní. V průběhu roku FWR začalo nabízet ojedinělé služby, jako je např. zakládání a správa rodinných nadací.
SPOLUPRÁCE S VODAFONE - Banka zahájila spolupráci s mobilním operátorem Vodafone v propojování mobilních a finančních služeb. V první fázi Raiffeisenbank a Vodafone nabídli partnerskou kreditní kartu s možností volání zdarma a ekologickým rozměrem, zároveň se na vybraných pobočkách Raiffeisenbank objevily prodejní stánky Vodafone. Na podzim byla spolupráce rozšířena o nabídku bankovních služeb na několika vybraných pobočkách Vodafone.
DATOVÉ SCHRÁNKY - Raiffeisenbank se stala první bankou v České republice, která využívá při čerpání firemních úvěrů datové schránky. Díky datovým schránkám je čerpání úvěrů pro firemní klienty rychlejší, jednodušší a levnější, využít je lze především u provozních úvěrů, kde dochází k častějšímu čerpání.
OCENĚNÍ V ROCE 2011: Raiffeisenbank je podle studie společností PwC a Senteo  nejlepší bankou v České republice. PwC zveřejnila svou studii založenou na pěti klíčových oblastech: značka, komunikace, prostředí, nabídka a kultura. Raiffeisenbank zvítězila ve všech pěti sledovaných kategoriích. Největší náskok před konkurencí přitom získala v oblasti firemní kultury.
Raiffeisenbank se stala nejúspěšnější bankou při vyhlašování cen Zlatá koruna. Získala první místo v kategoriích přímé bankovnictví a podnikatelské účty, ve všech ostatních čistě bankovních kategoriích se navíc umístila mezi prvními třemi. eKonto bylo počtvrté v řadě vyhlášeno nejlepším účtem v ČR  v prestižní soutěži Banka roku, banka tradičně uspěla i v kategorii Nejdynamičtější banka roku. Podle studie Market Vision je Raiffeisenbank v ČR nejlepší v oblasti prodeje hypoték i investičního životního pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.