« Zpět

Proč fandíme low volatility akciím?

| 2. června 2015 - 10:13 | Zprávy | Podílové fondy

V našich komentářích a portfoliích dáváme poměrně velký prostor fondům zaměřeným na akcie s nízkou volatilitou. Jedná se většinou o akcie firem majících ve svém portfoliu velký počet již zaběhnutých výrobků a poskytovaných služeb, které mohou svým zákazníkům poskytnout. Velice často mají na trhu také dominantní postavení, které kolem nich staví pro konkurenci jen těžko překonatelný příkop třeba v podobě různých patentů a ochranných známek. To vše je v těžkých dobách do určité míry chrání proti nadměrným tržním propadům.

Proč se zaměřujeme na tuto na první pohled nudnou kategorii? Vždyť se jí přeci v poslední době, zejména v USA, nedaří překonat ani index SP500! Důvod je zřejmý z několika dalších grafů. Jsou na nich znázorněny průměrné roční výnosy investic do akciového indexu a také příslušného indexu s přívlastkem „low volatility“. Pro názornost uvádíme jak celosvětový index, tak také indexy Spojené státy, Evropu i emerging markets. Výnosy jsou vypočítány v příslušné měně trhu.

LV akcie obr 1

LV akcie obr 2

LV akcie obr 3

LV akcie obr 4

 

Výsledky jsou zobrazeny v šesti časových horizontech. Od počátku roku 2015, za poslední tři, pět, sedm, deset a patnáct let. Nejdelší období tak zahrnuje obě velká krizová období tohoto tisíciletí. Prasknutí internetové bubliny a hypoteční krizi. Velice reprezentativní vzorek.
 
Co je všem obrázkům společné a co je tedy vlastní akciím se sníženou volatilitou? Na kratších časových horizontech jsou výsledky skoro stejné, nebo mají převahu široké indexy. Skotačivé období růstu, kterého jsme v posledních letech svědky, přeje akciím obecně a často také volatilním a vysoce rizikovým akciovým titulům. Na delších časových horizontech, to jsou přesně ta období, o kterých jako poradci přemýšlíme, je ale situace zcela jiná.
 
„Low volatility“ akcie široké indexy válcují na celé čáře a ve všech regionech. To je důvod, proč je máme tak rádi.
 
V nabídce společnosti Conseq je hned několik fondů zaměřených na tuto zajímavou investiční kategorii.
LV akcie tab 1

 

 

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.