« Zpět

Osm z deseti Čechů se bojí inflace, většina ji čeká nad 3 % po dalších pět let. Mění rozložení úspor a stále častěji plánují investovat.

| 30. září 2021 - 9:00 | Zprávy | Podílové fondy

Dvě třetiny Čechů očekávají v následujících pěti letech průměrnou inflaci nad úrovní 3 %, skoro polovina Čechů dokonce nad úrovní 4 %*. Není pak divu, že vlivu inflace na své úspory se obává 81 % lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Banky CREDITAS. Data také ukazují, že Češi s očekávaným růstem cen mění rozložení svých úspor a stále více se přiklánějí k různým variantám investic, které by je měly před inflací ochránit lépe než běžné spořicí produkty.

„Pro většinu lidí s úsporami v řádu stovek tisíc korun byl dlouho základem spořicí účet, který má 7 lidí z 10, doplněný o investici prostřednictvím fondu (2 z 10). Současný vývoj logicky směřuje k tomu, že se preference mění. Téměř polovina dotázaných plánuje změnu způsobu uložení finančních prostředků,“ popisuje výsledky průzkumu ředitelka komunikace a marketingu Banky CREDITAS Lucie Brunclíková. „Obavy z inflace a potřeba upravit své úspory jsou silnější u lidí s vyšším příjmem a vyšší hodnotou úspor,“ dodává.

Kdo je mezi vítězi? Na dotaz, jaké nástroje chtějí lidé NOVĚ začít využívat, odpověděla téměř čtvrtina, že přesunou část financí do majetku, například nemovitostí. Zhruba 17 % překvapivě plánuje nově využívat spořicí účet. Přes 13 % lidí chce nově investovat do podílových fondů a skoro 12 % chce investovat napřímo do akcií či jiných cenných papírů. Každý desátý zvažuje investici do dluhopisů, ať už státních nebo korporátních.

Obecně platí, že častěji investují muži než ženy a tento rozdíl se ještě posiluje. Peníze ve fondech deklaruje aktuálně každý čtvrtý muž a jen každá šestá žena, v přímých investicích typu akcií pak 15 % můžu a jen 4 % žen. Nově chce do fondů investovat dalších 15 % mužů a 10 % žen, napřímo také 15 % mužů a jen 6 % žen.

„Tyto trendy odpovídají tomu, co vidíme u středně a vysokopříjmových klientů. Přesun velkého množství peněz do fondů pro retail, zejména těch zaměřených na nemovitosti, i pro kvalifikované investory, kde je hodně atraktivní například konzervativní sektor energetiky,“ popisuje Lucie Brunclíková.

 

Jaké zdražování (inflaci) zhruba čekáte v následujících pěti letech (v průměru každý rok)?

 

 

Kolem 0 %

 

3,0 %

Kolem 1 %

 

6,5 %

Kolem 2 %

 

22,7 %

Kolem 3 %

 

28,6 %

Kolem 4 %

 

15,2 %

Kolem 5 %

 

12,8 %

Zhruba 6 % a více

 

11,2 %

Obáváte se vlivu inflace na znehodnocování vašich úspor?

 

 

Ne

 

18,7 %

Ano, mírně

 

49,5 %

Ano, velmi

 

31,8 %

 

 

* Vysvětlení: Jde o kumulativní podíl těch, kteří uvedli očekávané úrovně inflace alespoň 3, resp. 4 procenta. Konkrétně pro úrovně 3, 4, 5, 6 a více to bylo 68 % a pro úrovně 4, 5, 6 a více to bylo 40 %.

Celý výzkum byl realizován na vzorku více než 500 respondentů na počátku září 2021. Průzkum realizovala agentura Ipsos.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.