« Zpět

Katolická církev má v investičním fondu první stamiliony. ČSOB začala tyto prostředky zhodnocovat

| 5. srpna 2014 - 9:11 | Zprávy | Podílové fondy

Do Katolického fondu se rozhodly vstoupit všechny římskokatolické diecéze v ČR, přičemž účast byla dobrovolná. Ve fondu jsou i prostředky Rezervního fondu církve vytvořeného z první splátky finanční náhrady, celkem se jedná o finance ve výši stovek milionů korun. ČSOB Asset Management, jakožto správce fondu, začal ihned po skončení upisovacího období vložené prostředky investovat a zhodnocovat.

„Se zástupci katolické církve jsme se shodli, že pro smysluplné fungování fondu je potřeba shromáždit řádově stovky milionů. To se už nyní podařilo. Církev ale očekává další nárůst objemu v roce 2015 i v následujících letech,“ říká Jan Barta, předseda představenstva společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
Římskokatolická církev zvolila formu vlastního investičního fondu jako nejvhodnější a nejlevnější řešení pro efektivní zhodnocení svých volných prostředků a dlouhodobé finanční zajištění své samostatné budoucnosti. Portfolio fondu bude široce diverzifikováno jak mezi akcie a dluhopisy, tak i regionálně a odvětvově. Fond zároveň respektuje při svých investicích morální a etická hlediska, která jsou pro církev klíčová. Vyloučeny jsou proto například společnosti vyrábějící alkohol či zbraně. Založení fondu je zásadním krokem církve na cestě k finanční nezávislosti.
 
„Dosavadní fungování fondu i spolupráci s ČSOB hodnotím pozitivně. Mám radost ze vzájemné důvěry v případě, kdy se církev na úrovni diecézí s tímto typem investice setkává poprvé,“ komentuje aktuální dění Tomáš Holub, generální sekretář ČBK.
 
ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost patří v tuzemsku k předním správcům aktiv. Jejími klienty jsou nejen jednotlivci a firmy, ale i města a obce, státní podniky nebo neziskové organizace. Právě dlouhodobá orientace na institucionální klientelu společně s hlubokou znalostí české i zahraniční legislativy byly hlavními důvody, proč si Česká biskupská konference vybrala z více než deseti účastníků výběrového řízení právě ČSOB AM.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.