« Zpět

Investiční příběhy roku 2018. Kam nasměrovat pozornost letos?

| 23. ledna 2019 - 7:50 | Zprávy | Podílové fondy

Loňský rok byl z pohledu investora jedním z nejzajímavějších období, které jsme v uplynulém desetiletí zažili. Z trhů se vytratil klid a pohoda, které jsme si od jara roku 2009 plně užívali a výrazně jej ovládla nervozita. Prudké růsty z počátku roku a prostředku léta následovaly ještě silnější propady. Poklesů nezůstaly ušetřeny ani dluhopisové a komoditní trhy. Jaké příběhy přinesl uplynulý rok a kam nasměrovat svoji pozornost v roce právě započatém?

Kolísání kurzů je zpět. Index volatility VIX vzrostl o 130 procent

Největší změnou oproti posledním devíti letům je návrat volatility (kolísavosti) na trhy. Index volatility VIX v uplynulém roce posílil o téměř 130 procent a investiční „inkubátor“, v němž jsme si nějakou dobu libovali, zdá se, skončil. Pryč je doba, kdy byl americký akciový index jedním z nejméně kolísajících investičních artiklů a na akciích vydělal každý, kdo je koupil.

Drtivý propad kryptoměn

O tom, že byl na počátku roku 2018 Bitcoin šíleně drahý, nepochyboval, kromě v izolaci žijícího kmene kryptonadšenců, prakticky nikdo. Naopak to, že se jeho hodnota sesune během následujících dvanácti měsíců téměř o osmdesát procent, nečekal podle mého skromného názoru téměř nikdo.  Milníkem bylo zřejmě uvedení tzv. futures kontraktů na nejznámější digitální měnu na zavedenou burzu CME. Regulovaný trh a přítomnost těch největších hráčů Bitcoinu evidentně nesvědčil. Síla nadšenců byla proti vůli velkých hráčů, kteří se přece jenom více zajímají o reálnou hodnotu než o pohádky o zářných zítřcích, mizivá. Digitální měna nemohla v takové situaci dlouho vzdorovat. Propadající se Bitcoin pak s sebou stáhl i naprostou většinu ostatních kryptoměn.

Krasojízda akcií skočila. I těch amerických

Akciové trhy v loňském roce po mnoha letech výrazněji klesly. A to dokonce i ty americké, které byly od jara roku 2009 zcela nezastavitelným strojem na peníze a pravidelně přinášely svým majitelům nadprůměrné zhodnocení. I se započítáním nevydařeného loňského roku ale vyrostl americký akciový index za deset let o téměř 250 procent a z tohoto pohledu je rok 2018 jen nevýznamnou epizodou.

Trhu vládli outsideři

I špatné roky mají své vítěze. Našinec má štěstí v tom, že jedním z nich byl také domácí akciový index, byť kladného výsledku dosáhl zejména díky bohatému dividendovému výnosu, který firmy obchodované na české burze stále poskytují. Pražský index se přitom prakticky neúčastnil všeobecného veselí, které po desetiletí panovalo na hlavních světových burzách. Stejně tak zapomenutý byl i ruský akciový trh, který se stal v loňském roce jednou z mála výnosných investičních raket. Dobré zhodnocení přinesla investorům v uplynulém roce také investice do kakaa, jehož cena oproti konci roku 2017 loni zpevnila o téměř třicet procent.

Rok 2019

Vysoká volatilita se na trzích udrží

V uplynulých deseti letech se centrální banky změnily z rozhodčích, kteří kontrolují dodržování pravidel hry, na samotné hráče a svými aktivitami držely akciové i dluhopisové trhy bez větších zakolísání v silném růstu. Již loňský rok ukázal, že postupné odebírání likvidity z trhů a zvyšování úrokových sazeb americkými centrálními bankéři přináší na trhy nervozitu. Investoři vnímají, že téměř desetiletý růstový trh je skutečně dlouhý a může se blížit jeho konec, a proto často přehnaně reagují na jakýkoli náznak příchodu zlých časů. To se ani v letošním roce nezmění a trhy budou s velkou pravděpodobností opět silně kolísat. Takové kolísání spojené s dvacetiprocentními korekcemi není pro obchodníky a také investory vyloženě negativním jevem. Naopak s sebou přináší zajímavé investiční příležitosti ke zlevněným nákupům.

Akcie by mohl čekat pozitivní rok

Přestože byl rok 2018 pro akciové trhy nepříjemným obdobím, nemyslím si, že by měl být letošní rok jeho ještě horším pokračováním. Měl-li bych si vsadit, pak bych věřil tomu, že rok 2019 bude ve finále rokem mírně pozitivním. Prudký propad, který jsme pozorovali zejména v prosinci, vytvořil na trzích příležitosti, které jsme již několik let neviděli. Ztratil-li index SP500 od svých nejvyšších hodnot dvacet procent, pak jednotlivé z mého pohledu vysoce kvalitní tituly se na konci prosince obchodovaly dokonce o padesát procent níže, a to je situace, která stojí za zamyšlení. Sám jsem této korekce k opatrným nákupům dlouhodobějšího charakteru využil. Pro pozvolný vstup do trhů a tvorbu dlouhodobějšího investičního portfolia nebyla už několik let tak příhodná doba. Při případných nákupech je ovšem potřeba chovat se racionálně a nakupovat jen ve slevách, které trh, díky očekávané vyšší volatilitě, nabídne.

Drahé kovy a loňští „otloukánci“

Vysoká volatilita na trzích, postupné snižování tempa růstu úrokových sazeb a utáhnutí kohoutku s živou vodou pro americký dolar by se mohlo pozitivně projevit na komoditních trzích. Mým favoritem pro rok 2019 jsou drahé kovy. Nejlevnějším zástupcem této skupiny je teď zřejmě platina, ale soudím, že dobrý rok by mělo zažít i z investičního pohledu mnohem dostupnější zlato, které může případně do jisté míry také sloužit jako zajištění akciových portfolií.

Komoditní trhy jsou z dlouhodobějšího pohledu samoregulovatelné. Je-li nějaké plodiny dlouhodobý nadbytek a ceny se dostávají poblíž nákladů na vypěstování, pak farmáři omezí její osevní plochy a na ušetřenou část vysejí plodiny jiné. Tím pak z dlouhodobého pohledu omezí nabídku a cena se může opět vydat vzhůru. Proto považuji v následujícím roce za zajímavou komoditu třeba kávu, případně bavlnu. Její ceny mohou být ovšem silně ovlivněny výsledkem obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou.

Cash nebude sprosté slovo

Jak jsem již psal, trh bude s největší pravděpodobností i v letošním roce nabízet zajímavé příležitosti a aby se jich mohl člověk účastnit, je dobré mít po ruce dostatečnou zásobu peněz, které je možné na nákupy využít.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.