« Zpět

Česká spořitelna přichází s unikátním Business Indexem, ten odhalí nejvstřícnější podnikatelské prostředí v EU

| 16. listopadu 2012 - 13:55 | Zprávy | Podílové fondy

 
Česká spořitelna představila unikátní Business Index ČS 2012 – index vstřícnosti podnikatelského prostředí v EU, podle něj Česká republika zaujala v celkovém hodnocení 8. místo z 27 zemí EU.

- Česká spořitelna představila unikátní Business Index ČS 2012 – index vstřícnosti podnikatelského prostředí v EU, podle něj Česká republika zaujala v celkovém hodnocení 8. místo z 27 zemí EU.
- Business Index ČS sleduje 7 nejdůležitějších oblastí pro podnikatele: očekávaný růst HDP, ceny energie, daně, náklady práce, hustotu dálniční sítě, úroky u úvěrů a náklady na založení firmy
- Business Index navazuje na program Průvodce podnikáním (nejen) v EU, který poskytuje podnikatelům komplexní poradenství pro podnikání v zahraničí
Česká spořitelna dnes představila jako první banka v České republice unikátní Business Index, který funguje jako nástroj pro rychlé porovnání podnikatelských podmínek ve 27 zemích EU. Po srovnání sedmi nejdůležitějších sledovaných oblastí se Česká republika umístila celkově na 8. místě např. za Slovenskem, Bulharskem nebo Slovinskem. ČR je na tom nejhůře v oblasti cen elektřiny, kde zaujímá až 20. pozici. Nejvstřícnější podnikatelské prostředí má Estonsko.
„Do Evropské unie jsme vstoupili už v květnu 2004, ale stále cítíme hlad po objektivních odborných informacích z tohoto prostředí. Proto po Průvodci podnikáním přicházíme v České republice s ojedinělým Business Indexem České spořitelny, který pomůže podnikatelům rychle se zorientovat, ve které zemi jsou například nejnižší daně, nejlevnější náklady práce nebo nejlepší růstové vyhlídky,“ uvedl Jan Jedlička, manažer EU Office České spořitelny. 
Podle Business Indexu ČS jsou nejatraktivnější oblastí pro investory pobaltské země a země střední a východní Evropy (s výjimkou Maďarska). Naproti tomu západní Evropa má i přes lepší infrastrukturu a nižší úroky u úvěrů pro podniky slabé vyhlídky růstu HDP, vysoké zdanění a drahou pracovní sílu. Pro investory tedy není tolik přitažlivá.

Business Index ČS bude k dispozici na stránkách České spořitelny v sekci věnované poradenství k tématům Evropské unie: www.csas.cz/eu. Banka jej plánuje vydávat každoročně vždy na konci prvního pololetí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.