« Zpět

Čeští fotbalisté i důchodci na tom mohli být stejně jako ti brazilští. Stačilo „málo“, mít v každé rodině 5 až 6 dětí

| 12. června 2014 - 10:50 | Zprávy | Penzijní spoření

Všechny fotbalové oči světa se pro příští měsíc upínají k Brazílii, kde si nejúspěšnější fotbalový národ dělá ambice na titul světového mistra. Ale i kdyby Brazílie ten fotbalový nezískala, jeden už má – je mistrem světa v počtu obyvatel s předčasným odchodem do důchodu. Dovedete si představit, že půjdete do důchodu v 54 letech, budete brát 70 procent své měsíční mzdy a důchodů nebude v roce 12, ale dokonce 13? Ne, nejde o utopii, ale realitu průměrného Brazilce. Zdá se, že moc dlouho však tato situace v největším jihoamerickém státu nevydrží.

Podle aktuální studie skupiny Allianz odchází průměrný Brazilec do důchodu už ve věku 55 let, Brazilky dokonce již v 50 letech, což je deset a více let před dosažením zákonného důchodového věku 65 let.  Specifický je i zákon na podporu místních vdov a vdovců. Zatímco ve většině zemí dostávají pozůstalí partneři jen zlomek partnerova důchodu, v Brazílii mají vdovy a vdovci nárok na vyplácení téměř plné částky po zbytek jejich života. A to z "důchodových bonusů" není všechno, většina brazilských seniorů dostává nejen 12, ale až 13 plateb ročně a několik skupin zaměstnanců získává speciální výhody - téměř všichni státní úředníci mají po odchodu do důchodu plnou výši platu a učitelé mohou přestat pracovat o pět let dříve za stejných podmínek.
 
 „Vyhlídky pro tuto zemi jsou velmi znepokojující,“ vysvětluje Renate Finke, ekonomka skupiny Allianz a dodává, že Brazílie má stejný právem stanovený důchodový věk jako mnoho jiných zemí, ale zvláštní výjimky lidem dovolují obcházet tento zákon a získat plnou penzi už po 35 letech placení do důchodového systému, u žen dokonce už po 30 letech. Vláda totiž stále spoléhá na příznivou demografickou situaci, která se však rychle mění. Země rychle stárne, a proto byla nedávno Brazílie poprvé zahrnuta do analýzy dlouhodobé udržitelnosti důchodových systémů pojišťovny Allianz. Ukazatel vyhodnotil udržitelnost důchodů v 50 zemích a Brazílie se umístila na žalostném 49. místě. Česká republika si také oproti minulému hodnocení pohoršila, ale stále se drží v první dvacítce – na 19. místě.
 
V současnosti je brazilská populace velmi mladá - střední věk začíná ve 31 letech, což je o 8 let méně než v USA a o 16 let méně než v Německu. Je to způsobeno tím, že v roce 1970 měla brazilská žena v průměru 5,8 dětí. Dnes mají ženy průměrně jen 1,8 dítěte, což je za 40 let trojnásobný pokles. A v České republice je tento průměrný počet dětí na jednu ženu ještě nižší - v posledních deseti letech se ustálil na 1,4.
A jak jsou na tom čeští důchodci?
 
V ČR pobírá starobní důchod téměř 2864 tisíc lidí. U mužů, kteří se narodili v roce 1953, je důchodový věk 63, u žen je to o jeden až tři roky méně podle počtu dětí. Lidé, kterým bude příští rok 50, však půjdou do důchodu stejně, bez rozdílu pohlaví – v 65 letech, ti později narození budou pracovat ještě déle. A můžeme si za to sami – pro pouhé udržení populace je totiž potřeba, aby každá žena měla děti minimálně dvě – 2,1. Se současnou nízkou porodností je úzce spjato právě navyšování průměrného věku odchodu do důchodu a třeba i menší možnosti výběru talentovaných fotbalistů. K úrovni brazilské kopané a výhod jejích důchodců se můžeme přiblížit pouze tím, že přestaneme být národem jedináčků.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.