« Zpět

Na Fóru Zlaté koruny se setkají zastánci i kritici důchodové reformy

29. listopadu 2012 - 15:05 | Zprávy | Penzijní spoření

 
Ve čtvrtek 29. listopadu se uskuteční v TOP HOTELu Praha další fórum Zlaté koruny, které se bude tentokrát věnovat důchodové reformě.  Na fóru s názvem „Důchodová reforma na startu“ vystoupí předseda Senátu Milan Štěch, předseda vlády Petr Nečas a nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Ve čtvrtek 29. listopadu se uskuteční v TOP HOTELu Praha další fórum Zlaté koruny, které se bude tentokrát věnovat důchodové reformě.  Na fóru s názvem „Důchodová reforma na startu“ vystoupí předseda Senátu Milan Štěch, předseda vlády Petr Nečas a nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.
Přestože důchodová reforma bude spuštěna již za několik týdnů, nejasností kolem ní spíše přibývá, než ubývá.  Otázkou je, jak se od ledna 2013 podaří reformu nastartovat a zda splní to, co se od ní očekává. Podle výzkumu, který si týden před fórem nechala Zlatá koruna zpracovat, je zájem lidí o účast ve 2. důchodovém pilíři, tvořícím páteř reformy, minimální. Vstoupit do něj jsou plně rozhodnuta necelá 2 procenta lidí, dalších 11 procent se vstupem váhá. Obavy o životaschopnost reformy jsou tak zcela na místě.
Vedle představitelů vlády, pro niž je důchodová reforma hlavní prioritou, na fóru vystoupí zástupci opozice. Jan Mládek, stínový ministr financí ČSSD a jeden z oponentů reformy, označuje její  schválení  za „Pyrrhovo vítězství“. ČSSD již několikrát v minulosti i nyní prohlásila, že pokud se ujme vlády, 2. pilíř zruší.
Další z účastníků fóra, bývalý premiér Miloš Zeman, vyčítá politikům, že se nedokážou rozumně dohodnout, aby tak zásadní změna, jakou je penzijní reforma, nevyvolávala ve společnosti averzi.
Na Slovensku probíhá reforma od roku 2005. Prodělala již několik změn a po počátečním nadšení zájem o důchodové spoření zejména u mladých lidí značně opadl. Účastníkům vadí i nízké výnosy u penzijních fondů, které sotva pokryjí inflaci. Slovenské zkušenosti z uplatňování reformy si připravil pro jednání fóra ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter.
Ekonom a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer si pokládá nad schválenou reformou zásadní otázku – „Tři pilíře, je to ten správný počet?“  Tomáš Holub, ředitel Sekce měnové a statistiky ČNB, bude hovořit o dopadech reformy na vývoj ekonomiky. Podle ČNB by neměl být tento dopad nijak dramatický. Náklady na reformu se budou odvíjet od toho, kolik lidí se do důchodového spoření zapojí. Vzhledem k dobrovolnosti 2. pilíře a negativním reakcím na reformy v okolních zemích, které i naše veřejnost citlivě vnímá, nebude pravděpodobně účast občanů vysoká a ani dopad do státního rozpočtu značný. V diskusi k této části fóra vystoupí mj. Aleš Michl, ekonom Raiffeisenbank a Vít Samek, ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů.
Pro koho bude reforma výhodná je v poslední době otázkou, o níž se nejvíce diskutuje. Na fóru bude příležitost porovnat výpočty, k nimž dospělo ministerstvo práce a sociálních věcí a nezávislé instituce. Ministerský model představí Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění MPSV a analýzu CERGE-EI Jiří Šatava. Poprvé bude představena studie CERGE-EI, kterou připravil Petr Janský. Přináší alternativní pohled na to, komu se reforma vyplatí.
Odpovědnost za osud reformy na sebe od ledna příštího roku převezmou penzijní společnosti, které budou spoření ve 2. pilíři nabízet. Na toto téma vystoupí na fóru jak bývalý prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, tak současný prezident APF ČR Karel Svoboda, šéf ČSOB Penzijního fondu Stabilita. V diskusi dostanou slovo i další zástupci penzijních fondů a zástupci finančních zprostředkovatelů, kteří se do reformy zapojí.
Nabitý program fóra bude mít tradičně možnost živě sledovat veřejnost na stránkách http://www.zlatakoruna.info/forum. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.