« Zpět

DŮCHODOVÁ REFORMA JE O OSOBNÍ ZODPOVĚDNOSTI

| 3. dubna 2013 - 11:29 | Zprávy | Penzijní spoření

Jen málokdo na ministerstvu financí ví o penzijní reformě víc, než náměstek Radek Urban. A právě jeho se náš partner, Prague Leaders Magazine, ptal například na to, jaká má 2. pilíř největší rizika. Úryvek rozhovoru Vám teď přinášíme také na našich stránkách.

 

Od ledna startuje důchodová reforma. Jaké formy spoření na stáří se vyplatí a komu?
Důchodová reforma zavádí ve II. pilíři především princip zásluhovosti. Ten není přítomen v dominantním státním I. pilíři. Spoření na stáří se obecně vyplatí všem, kteří chtějí rozdělit rizika a mít více zdrojů svých příjmů ve stáří. Vyplatí se těm, kteří chtějí snížit svoji závislosti na státu a více spoléhat na sebe. Vyplatí se i těm spoluobčanům, kteří si chtějí snížit zdanění své práce a případně zajistit svým potomkům dědictví. Tedy souhrnně jde o reformu osobní odpovědnosti.
 
Průzkumy zatím ukazují, že druhý pilíř se chystá využít cca 2 % obyvatel. Jaké jsou tedy jeho skutečné výhody?
Číslo nemohu komentovat, protože jsem takový průzkum neviděl. Kromě obecných výhod popsaných v úvodu ještě dodávám, že výhodnost nelze porovnávat s vývojem státního důchodu z průběžného I. pilíře tak, jak jej známe v současnosti. Stát kvůli stárnutí populace jednoduše nebude dlouhodobě moci zajistit důchod na současné úrovni cca 40 % hrubé mzdy, aniž by to výrazně nezvýšilo dopad na veřejné finance. Řešením by mohlo být také další zvýšení věku odchodu do důchodu nebo zvýšení daní, ale všichni cítíme, že touto cestou nelze jít donekonečna.
 
Přináší vstup do II. pilíře nějaká reálná rizika?
Předně musím upozornit, že neexistuje žádná bezriziková investice. Neexistuje ani žádná jistota ohledně výše důchodu ze státního pilíře. Při konstrukci II. pilíře jsme do něj zabudovali propracovaný mechanismus, který rizika snižují na minimální úroveň. Penzijní společnosti musí splnit velmi přísné podmínky, aby vůbec mohly vstoupit na trh. Na činnost penzijních společností dohlíží Česká národní banka, na jednotlivé finanční transakce pak banka ve funkci tzv. depozitáře. Majetek penzijních společností je oddělen od úspor účastníků. Dále je důležité, že penzijní společnosti mají velmi silně regulovány maximální náklady na správu majetku, které jsou nejnižší ze všech finančních produktů (např. u fondu státních dluhopisů 0,3% ročně). Navíc v posledních letech před důchodem se aktivuje tzv. autopilot, který povinně „zkonzervativňuje“ úspory do nejvíce bezpečné formy a nakonec také připomínám, že úspory ve II. pilíři jsou ochráněny před exekucí.
 
Celý rozhovor si můžete přečíst zde.
 

…………………………..

 

Časopis – dvouměsíční periodikum vychází v nákladu 15 000 kusů. Je distribuován podle pečlivě zvolené adresace, a to i do Bruselu – Evropské komisi a Evropskému parlamentu. Okruh čtenářů tvoří především střední a vrcholový management v soukromém a státním sektoru, zhruba 500 000 čtenářů. Zbytek výtisků je volně distribuován do soukromých firem, dalších státních institucí, profesních asociací a federací, obchodních komor, vybraných hotelů a restaurací, letiště Ruzyně, luxusních obchodů a salonů krásy. Časopis přináší zejména informace o dění a událostech politického, ekonomického, kulturního, diplomatického a společenského života v ČR. Jeho obsah tvoří např. rozhovory s významnými osobnostmi, redakční články, ale i klasická firemní i vkládaná inzerce, a to v češtině i v angličtině. Navíc dle přání klienta příslušná jazyková mutace může být umístěna v elektronické podobě na webu časopisu – www.leadersmagazine.cz. Zde je také možná online prezentace v podobě bannerů, či odkazů.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.