« Zpět

Do 2. pilíře vstupují zejména vzdělaní lidé. Sází na vyšší výnos

| 11. března 2013 - 12:22 | Zprávy | Penzijní spoření

Důchodové spoření prostřednictvím tzv. druhého pilíře uzavírají především lidé, kteří se dokáží orientovat ve světě financí. Vyplývá to jednoznačně z analýzy klientů, kteří se rozhodli vstoupit do druhého pilíře prostřednictvím Allianz penzijní společnosti. Většinou jde o lidi ve věku mezi 25 a 35 lety, s vyšším vzděláním a s alespoň částečnými znalostmi finančních produktů.

 

Jednoznačně nejpopulárnějším typem fondů jsou ty, které přinášejí vyšší výnos, ale také vyšší riziko výkyvů, tedy těch s dynamickou investiční strategií. „Je to dáno skutečností, že jsou tito lidé mladší, spoléhají tedy na dlouhodobou výnosnost svých úspor. Jsou to také lidé s vyššími než průměrnými příjmy, ochotní nést určité riziko,“ říká Martin Podávka, vedoucí oddělení produktového marketingu Allianz penzijní společnosti.
 
Tito klienti vidí v důchodovém spoření dobrý finanční nástroj pro zajištění úspor na stáří. „Snadno si spočítají, že v rámci důchodového spoření jsou jejich úspory díky státní regulaci velmi dobře chráněny a navíc jsou spojeny s extrémně nízkými poplatky ve srovnání s jinými finančními produkty,“ vypočítává Martin Podávka další důvody, proč důchodovému spoření víc věří lidé s vyšší finanční gramotností.
 
Podle zkušeností Allianz se projevuje také velká důvěra lidí v investiční dotazníky, které klient musí vyplnit před uzavřením smlouvy o důchodovém spoření. „Investiční dotazníky mají být vodítkem, které investorovi poradí a doporučí mu finanční produkt a investiční strategii. Ve skutečnosti klienti dají na toto doporučení ve více než 90 procentech případů,“ uvádí Martin Podávka s tím, že jde až o nečekaně vysoké číslo i s ohledem na to, že smlouvy v současné době uzavírají převážně lidé, kteří mají o důchodovém spoření dostatek informací a rozhodují se na základě svých vlastních analýz.
 
Lidé si také plně uvědomují odpovědnost rozhodnutí, které dělají uzavřením důchodového spoření prakticky na celý život. „Z počátku roku se nás lidé ptali na základní věci, nyní jsou otázky stále sofistikovanější. Je zjevné, že tento krok klienti důkladně zvažují,“ tvrdí Martin Podávka. Podle jeho zkušeností valná většina lidí, kteří si zjišťují detailní informace o druhém pilíři, se pro něj nakonec rozhodne. „Čím více lidé o důchodovém spoření mají informací, tím více mu věří. Osvěta dosud byla značně zanedbaná a spíše se koncentrovala do hysterických výkřiků, než do představování výhod druhého pilíře. Jde o produkt, který může skutečně sehrát významnou roli v kvalitě života budoucích důchodců, což si uvědomuje zatím jen málo lidí,“ uzavírá Podávka.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.