« Zpět

Otevření kamenných prodejen ovlivnilo prodej na e-shopech jen minimálně. Lidé si na nákupy online zvykli

| 20. května 2021 - 14:57 | Zprávy

Postupné rozvolňování mělo jen krátkodobý vliv na tržby českých e-shopů. Podle analýzy 24 000 e-shopů společnosti Shoptet vzrostl za první týden celkový obrat o 17 %, což mírně předčilo očekávání. Podle analytiků to bylo způsobené nárůstem zájmu o B2B nákup zboží, kdy v segmentu profesionální kosmetiky byl nárůst o 300 %. V druhém týdnu rozvolňování došlo k mírnému poklesu prodejů. Například kategorie sportovního vybavení poklesla oproti předchozím týdnům o 12 %, zahradnické služby pak o 8 %. Naopak v růstu překvapivě stále pokračoval prodej elektroniky, knih či chovatelských potřeb.

Češi si během pandemie zvykli na nákupy online, vyplývá to z dostupných dat největšího tuzemského provozovatele e-shopů Shoptet. Po prvních dnech druhého týdne rozvolnění klesla poptávka po online nákupech pouze o 6 %. „Srovnáme-li to s průměrem z posledních týdnů, musíme konstatovat, že se nejedná o nějaké rapidní vychýlení. Spíše to můžeme považovat za drobné výkyvy. Podle dosud dostupných čísel lze říci, že Češi u nakupování online zůstanou,” uvádí Samuel Huba, CEO společnosti Shoptet.

Nejvíce nakupovali online profesionálové

V prvním týdnu značně posílil segment B2B nákupů, který souvisel s rozvolňováním služeb. „Největší obrat zaznamenal segment profesionální kosmetiky, protože se například kadeřnice a kosmetičky potřebovaly zásobit, aby mohly poskytovat služby,“ vysvětluje Samuel Huba. Zájem o produkty z tohoto segmentu pro profesionály vzrostl o 300 %. Naopak pokles o 23 % zaznamenala retailová kosmetika. Tento jev měl v prvním týdnu za výsledek nárůst celkového obratu e-commerce o 17 %.

Nejvíce klesl zájem o oblečení

Podle očekávání v druhém týdnu rozvolňování klesl zájem o oblečení a doplňky, a to o 16 %. Dále klesl zájem o sportovní vybavení (o 12 %), nábytek (o 14 %) a kategorie zahrada (o 8 %). I přes možnost nákupu v kamenných prodejnách stále pokračoval růst prodeje knih, elektroniky a chovatelských potřeb.

Češi si v pandemii zvykli na nákupy online

Za minulý rok oblast e-commerce výrazně posílila, podle údajů společnosti Shoptet vzniklo více než pět a půl tisíce nových internetových obchodů a Češi v roce 2020 utratili v e-shopech rekordních 217 miliard korun, což je meziročně o přibližně 62 miliard korun více. „Zrychlení v e-commerce, které jsme za loňský rok zažili, by za normálních podmínek trvalo přibližně tři roky. Pandemie rovněž ukázala, že je na trhu prostor pro nové hráče,“ dodává Huba. Podle průzkumu společnosti Shoptet budou čtyři z deseti lidí (38,1 %) převážně nakupovat online i po návratu k normálu. Kamenné obchody plánuje jednoznačně využívat jen čtvrtina Čechů (26,1 %). Většině lidí (81,3 %) v internetových obchodech nic nechybí a pokud ano, nejčastěji jde o možnost si zboží osobně vyzkoušet. Největší zájem pouze o online nákupy projevují Češi o elektroniku a vybavení do domácnosti.

Na změny reagují i značky

Obliba e-shopů se tedy v kontextu rozvolňování potvrdila. „Firmy, které ani během pandemie nepřestaly budovat vztah se svými zákazníky budou i nyní nadále těžit z jejich loajality. Obchodníci by však neměli podcenit svou přípravu na přechod do normálního režimu, ve kterém by měli reflektovat nové zvyky, které si zákazníci v době covidu vybudovali,” uvádí Tomáš Jindříšek, člen prezidia Asociace komunikačních agentur.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.