« Zpět

Vysokoškoláci se učí obchodovat na světových burzách

| 3. října 2014 - 10:55 | Zprávy | Obchodování s CP

V rámci projektu Studentbroker si studenti vysokých škol mohou vyzkoušet, jak se investuje v reálném světě. Projekt byl letos zahájen nejen na českých ale i slovenských vysokých školách. V již jedenáctém semestru se do projektu zapojí na 20 českých a slovenských vysokých škol a univerzit.

Studentbroker je projekt založený na spolupráci mezi Fio bankou a české burzy RM-SYSTÉM. Jedná se o výukový program, který simuluje reálné obchodování na světových burzách a je součástí osnov zapojených vysokých škol.
 
Cílem projektu je studenty seznámit zábavnou formou s fungováním kapitálových trhů co nejrealističtěji. Studenti mají možnost si osvojit investování v praxi. Pro pedagogy projekt představuje možnost pozorovat aktivitu, úspěšnost a investiční znalosti svých studentů.
 
Jak projekt probíhá?
Každý účastník na začátku dostane virtuální jeden milion korun pro investice do akcií z české burzy RM-SYSTÉM, USA, Německa a Polska. Dále má k dispozici 50 tisíc dolarů pro obchody s deriváty – futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem jsou indexy, měny nebo komodity jako například zlato, ropa či pšenice. Vyhodnocení nejlepších investorů probíhá po konci semestru. Nejlepší studenti jsou odměněni hodnotnými cenami v podobě tabletu, čtečky knih či odbornými publikacemi na téma investování. Studentbroker bude probíhat během celého podzimního semestru do 15. ledna 2015.
 
„Obchodování mi přineslo reálnou představu, jak to na burze chodí. Tato soutěž pro mě představovala možnost, jak si obchodování vyzkoušet a přitom nic neztratit. Držela jsem se spekulování na růst podkladového aktiva. Před nákupem jsem si vždy podrobně prohlédla předchozí vývoj derivátu. Pokud byl zisk slušný, prodala jsem a zbytečně neriskovala opětovný pokles hodnoty derivátu,“ hodnotí projekt Eliška Knížkov, nejúspěšnější studentka z Technické univerzity v Liberci.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.