« Zpět

Výsledková sezóna v USA vrcholí. Zisky firem rostou o více než 3 %

| 28. srpna 2013 - 14:28 | Zprávy | Obchodování s CP

USA se s rozpočtovými reformami vyrovnávají podivuhodně dobře. Příkladem jsou zveřejněné hospodářské výsledky téměř dvou třetin firem indexu S&P 500. Většina z nich hlásí dobré výsledky nejen z hlediska tržeb, které se meziročně zvýšily o cca 1,5 %, ale i z hlediska zisku. Tato položka, která investory zajímá nejvíce, meziročně vzrostla o 3,5 %. To bylo pro obchodníky s cennými papíry překvapením, neboť sami očekávali růst zhruba poloviční.

Možná se tato makroekonomická data nezdají příliš oslnivá, ale musíme si uvědomit, že v platnost částečně vstoupily automatické škrty. „Ano, je to ten „fiskální útes“, kterého se na přelomu roku všichni báli. Nepřišel sice s plnou silou, nicméně v ekonomice jeho uplatněná část roli hraje a přece jen ji brzdí v rozletu,“ vysvětluje současné dění na americkém trhu Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost a dodává: „Na druhou stranu se prudce lepší federální rozpočet a samotné ratingové agentury se na USA již dívají mnohem shovívavěji. Případné hrozby snižování úvěrového ohodnocení jsou tak pomalu ale jistě minulostí.“
 
K výraznému snížení rizika recese v USA přispívá zejména barometr obchodní důvěry indexu nákupních manažerů ISM, který v červnu opět překonal kritickou hranici 50. „Daří se i trhu bydlení, který se i nadále zotavuje a ceny domů rostou rychleji, nálada v rezidenčním bydlení se zlepšuje a ukazatel zadlužení domácností se (v relaci k HDP) rapidně snižuje,“ říká Aleš Prandstetter. Nejdůležitějším faktorem je ale trh práce, na kterém v červnu vzniklo téměř 200 tisíc nových pracovních míst.
 
Právě nezaměstnanost je důležitým kritériem při nastavování monetární politiky americkou centrální bankou. Nepřímo tedy také pomáhá určovat náladu na finančních trzích. Rostoucí zaměstnanost je také významnou hnací silou spotřebitelské důvěry.
 
Svůj optimismus ale oproti USA brzdí Čína i Evropa, na starém kontinentě jsme však svědky zlepšování situace. „Nicméně dívejme se dopředu a neberme si ani černé, ani růžové brýle. Akcie sice nejsou lácí, zvláště ty americké, dobrou investiční volbou však zůstávají a to i v případě, že s růstem úrokových sazeb se dá očekávat jejich zvýšené kolísání,“ vysvětluje svůj pohled na aktuální dění na finančních trzích Aleš Prandstetter.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.