« Zpět

Výsledková sezóna nahrává nákupu amerických akcií

| 27. května 2013 - 10:01 | Zprávy | Obchodování s CP

I po čtyřech letech zotavování z krize zůstává evropské hospodářské oživení stále vzdálené. Zato vývoj v USA již naznačuje, že by tamní ekonomika mohla navzdory utahování fiskálních opratí i nadále vykazovat mírný růst. Potvrzuje to i aktuální výsledková sezóna.

Při pohledu na hospodaření firem je rozdíl mezi Evropou a Amerikou vskutku markantní. V Evropě již své výsledky zveřejnila drtivá většina společností, již teď je jasné, že došlo k razantnímu poklesu zisků a ani tržby se nevyvíjely pozitivně. Zato situace ve Spojených státech se vyvíjí poměrně příznivě. „Na první pohled tržby sice obecně klesaly o více než procento, když však odhlédneme od těžebního sektoru, tržby rostly. Zisky meziročně vzrostly o více než 2 %. To je více, než jsme pro tento kvartál očekávali. Pozitivní je především fakt, že spotřebitelský sektor se těšil z růstů zisku i tržeb,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. „Pokud se bude zlepšovat situace na americkém trhu práce a nemovitostí, tak na konci roku podle našich odhadů není nereálný ani 10% meziroční růst zisků,“ dodává Aleš Prandstetter.
 
Hlavním úspěchem americké ekonomiky je zřetelný nárůst konkurenceschopnosti. „Ta nadále poroste i díky tomu, že USA budou schopny vyřešit své problémy s rozpočtem mnohem efektivněji než Evropa a stabilizují tím mnohem rychleji svoji ekonomickou situaci,“ vysvětluje Aleš Prandstetter. Dalším výhodou pro firmy podnikající v severní Americe jsou znatelně levnější energie díky rozšiřující se nekonvenční těžbě plynu a absenci špatně nastavených subvencí pro solární a jiné „zelené“ zdroje.
 
USA také pravděpodobně zůstanou technologickým lídrem, a to nejen v oblasti výpočetní techniky, ale i třeba ve farmacii nebo chemii. „Chceme dát našim klientům možnost podílet se na tomto vývoji vhodně umístěnými investicemi. V současnosti proto nabízíme nový KBC Equity Fund America CZK, který investorům poskytuje unikátní šanci zhodnotit své peníze díky investici do úspěšných průmyslových společností USA a Kanady,“ uzavírá Aleš Prandstetter.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.