« Zpět

Toxická kombinace: nadhodnocené jsou dluhopisy i akcie, tvrdí britští finančníci v průzkumu

| 2. srpna 2013 - 11:11 | Zprávy | Obchodování s CP

Nejvíce nadhodnocenou třídou aktiv jsou státní dluhopisy a výrazně stoupá podíl investorů, podle kterých jsou příliš drahé i akcie vyspělých trhů. Naproti tomu akcie rozvíjejících se trhů mohou být stále podhodnocené. Vyplývá to z průzkumu CFA Valuations Index, který probíhá každé čtvrtletí mezi členy CFA Society of the UK, sdružení investičních profesionálů ve Velké Británii.

Že akcie vyspělých trhů jsou nadhodnocené uvedlo v letošním druhém kvartálu 47 % dotázaných odborníků. Před rokem to přitom bylo jen 26 %. Úměrně ubylo těch, podle kterých jsou akcie stále levné: z 39 na 22 %.
 
Pokud jde o míru nadhodnocení, státní dluhopisy stále vedou. Za příliš drahé je považuje celých 79 % respondentů. Stále více investorů ale pohlíží skepticky i na firemní dluhopisy, což dodává váhu názoru, že se bublina může nafukovat i na tomto trhu. Před rokem považovalo firemní dluhopisy za nadhodnocené 49 % dotázaných, nyní už je to 70 %. Levné jsou už jen podle 10 % odborníků ve srovnání s loňskými 19 %.
 
Názor na akcie rozvíjejících se trhů se za poslední rok výrazně nezměnil: za předražené je nyní považuje 26 %, loni to bylo 24 %. Naproti tomu podle 44 % jsou oceněné atraktivně.
 
Cena zlata spadla od 12-měsíčního maxima v říjnu 2012 zhruba o čtvrtinu a otázka dalšího vývoje investory rozděluje do dvou táborů. Sice přibylo těch, kdo zlato považují za levné (z 16 na 26 %), ale mnohem více investorů očekává na ročním horizontu další pokles. Pro „nadhodnocení“ hlasovalo 46 % dotázaných.
 
Will Goodhart, ředitel CFA Society of the UK k tomu říká: „Tvůrci hospodářské politiky začínají hlasitěji vyjadřovat obavy z inflace cen aktiv vyvolané kvantitativním uvolňováním. Zároveň trhy začínají být znepokojené možným dopadem ukončení 'QE' ve Spojených státech na dluhopisy – a jestli tomuto protivětru mohou odolat akcie. Výsledky našeho posledního průzkumu odrážejí tyto obavy. Pokud 79 % respondentů vidí státní dluhopisy jako předražené a už jen 22 % vidí hodnotu v akciích vyspělých trhů, je to potenciálně výbušná kombinace nálad.“
 
Poznámka: průzkumu se zúčastnilo 755 respondentů, kteří měli jednotlivé třídy aktiv zhodnotit na stupnici – velmi podhodnocené, mírně podhodnocené, férová hodnota, mírně nadhodnocené, velmi nadhodnocené. Pro přehlednost uvádíme pouze součet kategorií „mírně“ a „velmi“. Detailní výsledky a podrobnosti k metodice a sledovaným indexům najdete na stránkách CFA UK (formát PDF).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.