« Zpět

Střípky z historie Burzy cenných papírů ve Frankfurtu nad Mohanem

| 30. října 2014 - 12:44 | Zprávy | Obchodování s CP

Kořeny burzy cenných papírů ve Frankfurtu nad Mohanem sahají až ke středověkým trhům –první takový je doložen již na podzim 1150.Od roku 1350 se zde konal také pravidelný jarní trh.

V průběhu 16.století se z Frankfurtu stalo významné velkoobchodní a bankovní centrum. Provádění plateb bylo velmi obtížné, neboť bylo nutno porovnávat různou kvalitu mincí a směnné kurzy.
 
Roku 1585 se obchodníci rozhodli stanovit vlastní směnné kurzy – jejich dohoda je dnes považována za rodný list burzy cenných papírů ve Frankfurtu n.M.
 
V roce 1625 byl vydán první úřední kurzovní lístek – byly v něm uvedeny průměrné kurzy 12 druhů mincí. Nejstarší dodnes dochovaný „frankfurtský kurzovní lístek“ pochází z roku 1721 a obsahuje směnné kurzy 16 druhů mincí.
 
V roce 1682 byl přijat „Burzovní řád“.
 
Zpočátku se obchodníci scházeli na náměstí před radnicí, avšak od roku 1694/1695 se scházeli ve zvláštní budově.
 
Koncem 17.století se začalo pravidelně obchodovat také s dlužními úpisy a obligacemi. Vznikl tak trh, který byl přístupný nejenom obchodníkům.
 
V roce 1707 se z představenstva burzy konstituovalo obchodní zastoupení města (Deputierten der Kaufmannschaft). Z něho se v roce 1808 vyvinula obchodní komora a z burzy se tak stala veřejnoprávní instituce.
 
Již na konci 18.století se zde začalo obchodovat se státními cennými papíry, zejména s dluhopisy.V roce 1820 se zde začalo obchodovat také s akciemi.
 
Bližší informace získáte na internetové stránce http://deutsche-boerse.com.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.