« Zpět

Na českých vysokých školách se opět začalo obchodovat

| 8. října 2013 - 14:10 | Zprávy | Obchodování s CP

Již devátý semestr mají studenti vysokých škol a univerzit z celé České republiky možnost získat neocenitelné praktické zkušenosti z oblasti investování na kapitálových trzích v Česku i zahraničí. Díky projektu Studentbroker mohou změřit své síly v obchodování s akciemi nebo deriváty, a to nejen mezi sebou v rámci kurzu nebo školy, ale rovněž mezi jednotlivými vysokými školami a univerzitami, kterých je v projektu zapojeno sedmnáct.

Studentbroker simuluje reálné obchodování na světových burzách. Každý účastník má na začátku k dispozici virtuální 1 milion korun pro investice do akcií z české burzy RM-SYSTÉM, USA, Německa, Polska a 50 tisíc dolarů pro obchody s deriváty – futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem jsou indexy, měny nebo komodity jako například zlato, ropa či pšenice.
 
Cílem projektu je seznámit studenty s kapitálovými trhy co nejrealističtěji a pedagogům poskytnout nástroj pro jednoduchý přehled o aktivitě a úspěšnosti jejich studentů. Výsledky jsou po každém semestru vyhodnocovány a nejlepší studenti jsou odměněni odbornými publikacemi na ekonomické téma. V jarním kole 2013 své akciové portfolio zhodnotil nejlépe student Ekonomicko-správní fakulty Univerzity Pardubice, který během pár měsíců zvýšil jeho hodnotu o více než 7 %. Nejlepšího výsledku z derivátových obchodů dosáhla studentka téže univerzity, která během dvou měsíců zhodnotila své portfolio o 49 %.
 
„Mnoho studentů hodnotí projekt Studentbroker v rámci svých studií jako jeden z nejpřínosnějších. Tato zpětná vazba je pro nás motivující, a tak jsme se rozhodli rozšířit takto užitečný projekt i na Slovensko, kde letošní podzim proběhne první ostré kolo,“ říká k tomu Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky, partnera projektu.
 
Studentbroker je součástí vzdělávacího programu Fio banky a české burzy RM-SYSTÉM, který rovněž zahrnuje Školu investování pro širokou veřejnost. Podzimní kolo bezplatných investičních seminářů bylo zahájeno 19. září 2013 v Kolíně a již nyní je na něj přihlášeno více než 3200 zájemců o informace z oblasti kapitálových trhů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.