« Zpět

Lucembursko má třikrát větší finanční sektor k HDP než Kypr

| 29. března 2013 - 13:41 | Zprávy | Obchodování s CP

Zašmodrchaná záchrana Kypru je hlavním tématem finančních trhů posledních dvou týdnů. Padly některé domnělé jistoty a svět investora není rázem tak růžový. Kypr potopila závislost na nemocném bankovním sektoru, který byl 7,5 krát větší, než celé HDP země. Stále však nehrál v Evropě prim, protože největší objem aktiv bankovního sektoru vykazuje Lucembursko. Jeho bankovní sektor převyšuje HDP této země téměř třiadvacetkrát.

 

 

 

Země závislé na jednom či několika málo sektorech jsou v případě krizí v těchto sektorech zranitelné. Bankovnictví je však specifické odvětví životně závislé na důvěře. Na rozdíl například od výroby nebo poskytování klasických služeb se poptávka po bankovních službách může vypařit jako pára nad hrncem.
 
Peníze dnes nejsou kryty reálnými hodnotami, a jak ukázal Kypr, tak se dají ve finančních ústavech snadno konfiskovat či, použijeme-li mírnějšího výrazu, zdaňovat. Důvěra v bezpečí úspor následkem řešení problémů na Kypru povážlivě klesla, a pokud by se dluhové problémy evropských zemí nadále vyhrocovaly, není v bezpečí ani tak bohatá a úspěšná země, jakou je bezesporu Lucembursko.
 
Graf: Velikost bankovního sektoru (banking assets) v poměru k HDP dané evropské země (v %), zdroj: Bloomberg, Citigroup
 

 

Игровые автоматы на реальные деньги elslots.site

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.