« Zpět

Koupit americké nebo evropské akcie?

| 7. listopadu 2013 - 14:32 | Zprávy | Obchodování s CP

Americké akcie v uplynulých třech letech dokázaly překonat akcie evropských společností o celých 20 %. I přes lepší výkonnost amerických akcií v uplynulém období však neočekávám, že by měly evropské akcie v střednědobém horizontu dosáhnout výrazně vyššího zhodnocení.

Americké akcie se sice obchodují s prémií vůči ostatním vyspělým trhům, avšak v rámci vlastních historických valuací se nachází blízko svých dlouhodobých průměrů. Americké společnosti budou i nadále těžit z výrazně nižších cen vstupů, např. energií, flexibilnějšího pracovního trhu nebo absence sociálních nepokojů, jež postihuje mnoho evropských zemí.
 
Právě opatrnost evropských politiků k potřebným reformám a v mnoha případech neexistence dlouhodobé vize obrazu národních ekonomik povede k velice pomalému zotavování hospodářství a korporátních zisků v Evropě. I přes mírně pozitivní poslední data z trhu práce a předstihové ukazatele tak nemohou evropské společnosti počítat s výrazným růstem tržeb, respektive zisků. Pokud se podíváme na monetární podpory centrálních bank, tak překvapujících kroků v podobě výrazného omezení současných stimulů bychom se v brzké době neměli dočkat ani z jedné strany Atlantiku. 
 
To vše mě vede k závěru, že evropské akciové trhy by v následujících měsících neměly výrazněji překonat své americké souputníky. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.