« Zpět

Kam by investovala Greta? Investice do ekologie budou kolísavá plavba

| 2. září 2019 - 6:33 | Zprávy | Obchodování s CP

Mám kamaráda, který prodává Herbalife. Neježte se hned, vím, že výrobky této firmy nemají v Česku nejlepší pověst, byť je to poměrně nezaslouženě. Je to velice příjemný a vzdělaný člověk a k produktům, které prodává, poskytuje kvalifikované poradenství. Nedávno jsme spolu seděli a on s nadšením vyprávěl, v jak super odvětví pracuje a jakou má před sebou zdravá výživa skvělou perspektivu. „Jednou to budeme jíst všichni,“ říká často. „Hele,“ ptám se ho, „když vidíš takovou vynikající budoucnost, máš koupené akcie Herbalife nebo podobných firem?“ Odpovědí byl udivený pohled: „A to jde?“ Pochopitelně ano.

Většina velkých firem má svoje podíly k veřejnému prodeji v podobě akcií. Když člověk něčemu v životě fandí a věří v „jasné zítřky“, má možnost se na nich i podílet. Fandíte fotbalu? Na burzách si můžete koupit podíl hned v několika velkých klubech. Manchester United, Borrusia Dortmund, nebo Juventus Turín (s Cristianem Ronaldem a Pavlem Nedvědem v jednom) jsou veřejně obchodovanými společnostmi a vaše fandění může dostat i zcela jinou, finančně zajímavější podobu. A to stejné platí pro aktuální hit číslo jedna – životní prostředí.

Jako houby po dešti

Pokud by byla dnes už světoznámá ekologická aktivistka Greta Thunbergová plnoletá, byla by velmi pravděpodobně fanouškem investic do trvale udržitelných technologií nebo do akcií ekologických firem. Takových společností jsou na burzách doslova mraky, a pokud člověk nechce riskovat koupí akcií pár konkrétních firem, může zvolit investice do „ekologických a trvale udržitelných“ podílových fondů, které rostou na trhu také jako houby po dešti, a možná ještě rychleji, když zrovna neprší.

Mladé Gretě by se zřejmě líbily fondy zaměřené na investice do firem, které mají ve svém podnikatelském záměru například čistění vody a budování nutné infrastruktury včetně přivádění vody do dosud problematických a suchých míst naší planety. Stranou pozornosti všímavé dívky by nezůstaly ani fondy shromažďující ve svém portfoliu podíly ve firmách produkujících energii z čistých alternativních zdrojů, a i různě jinak ekologicky zaměřené společnosti nebo firmy přinejmenším nepoškozující aktuální klima. Všichni, kdo věří v budoucnost ekologie, vodního hospodářství a podobných ke klimatu šetrných odvětví, mají možnost z jimi očekávaného boomu také finančně získat.

Nečekejte jen klidnou plavbu

Na co se připravit, pokud naskočíte na ekologickou investiční loď? Předně na to, že to bude mírně kolísavější plavba, než kdybyste své peníze vložili do klasického akciového indexu. V portfoliích fondů, o jakých je řeč, jsou z velké části mladší technologické společnosti, jejichž život je často o něco skotačivějším než život starších a dobře zaběhnutých firem typu Coca-cola nebo McDonald´s.

Oprávněná otázka zde je taková: „Když bude moje investice o něco živější než obvykle, budu za to také více odměněn?“ Odpovědět je těžké, a to zejména proto, že ekologie je z investičního pohledu poměrně nové odvětví, a tudíž nemáme k dispozici dostatečně velký soubor dat k porovnání. Narychlo vám řeknu pouze tolik, že z dlouhodobějšího pohledu je mírně úspěšnější široký „neekologický“ index. Nicméně v posledních třech letech se situace, možná právě díky zvýšenému důrazu na ekologii, obrací a „Gretiny“ fondy mají mírně navrch. Může to být právě větším příklonem světa k tomuto tématu. Záležet bude na tom, zda bude tato ekologická revoluce nadále pokračovat a zda bude úspěšná. Na to momentálně nedokáže s jistotou odpovědět asi nikdo.

Místo toho dám odpověď na otázku, zda mám i já zainvestováno tam, kam by s největší pravděpodobností investovala i švédská školačka. Z části ano, protože mám ve svém portfoliu technologické společnosti, které tvoří základ portfolií fondů zaměřených na zmiňované odvětví. Nicméně na to, aby ekologické investice tvořily většinu, nebo snad i sto procent toho, do čeho jsem zainvestoval, na to jsem asi už moc starý a konzervativní člověk.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.