« Zpět

Jaké akcie obchodovat v době koronaviru

| 12. listopadu 2020 - 10:00 | Zprávy | Obchodování s CP

Doba covidové pandemie je pro většinu z nás těžká. Problémy se nevyhýbají ani obchodníkům s akciemi. V březnu prodělaly trhy poměrně velké propady. Říká se, že každá krize bývá pro chytré investory příležitostí. Podívejme se v tomto článku na společnosti, se kterými můžete obchodovat v nelehké době koronaviru.

Upozornění: Tento článek není investičním doporučením ani radou, jedná se pouze o názor autora na současnou situaci na trzích.

 

Banky a finanční akcie

Banky a s financemi spojené společnosti nemají rády, víc než cokoli jiného, období nejistoty nebo dokonce ekonomické krize. Zní to banálně, ale na bankách se nepříznivý výhled do budoucna projeví prudce a hluboce. Ve většině západních zemí došlo navíc na počátku pandemie k vyhlášení moratoria pro splátky úvěrů. Pokud dlužník splnil vládou dané podmínky, pak si mohl posunout splácení své půjčky až o půl roku. Tato zpráva byla jedním z negativních fundamentů. Akcie bankovních domů také proto klesaly.

Ukažme si situaci v bankovním sektoru na dvou příkladech ze Spojených států a na jednom z České republiky. Mezi nejstarší bankovní subjekty patří bezpochyby JPMorgan Chase (JPM). Jedna akcie této korporace se ještě v prosinci roku 2019 prodávala na svém novém vrcholu za cenu okolo 140 amerických dolarů. Pandemie cenu srazila na 79 dolarů (v březnu 2020). V době psaní článku během listopadu 2020 se cena zvedla na přibližně 116 USD.

Podobný průběh měla i konkurenční Bank of America (BAC), rovněž zaběhnutá a solidní společnost, investorům ji netřeba představovat. Přibližně 11 % akcií banky drží známý investor Warren Buffet. Průběh cen za měsíce prosinec 2019, březen 2020 a listopad 2020 lze jednoduše shrnout ve třech číslech: 35, 20 a 27 dolarů. Pro Bank of America ale platí, že největším šokem si již prošla, a to během poslední velké finanční krize v letech 2008 až 2009, kdy si šáhla na dno v podobě akcie za 5,50 USD.

Situace je velice podobná u bank v České republice. Například Komerční banka se propadla z únorových přibližně 800 korun za akcii na březnových 465 korun. V listopadu se banka pohybuje na hodnotě okolo 550 Kč. Situace je v Evropě závažnější z pohledu investorů, kteří čekají na dividendy. V letošním roce se nedočkali. Někteří komentátoři odhadují, že příští rok již k vyplacení dojde. Každopádně za rok 2020 již majitelé akcií nic nedostanou. Také proto se ceny akcií bank zvedají jen pomalu a ke své původní hodnotě mají zatím daleko, což je dobrá zpráva pro investory kupující akcie zejména na dlouhodobé držení.

Technologické firmy

Každá krize je příležitost. To se perfektně ukázalo na akciích technologických společností. Firmy jako Zoom (ZM), Microsoft (MSFT) nebo Apple (AAPL) vychází z pandemie zatím jako jednoznační vítězové. Kdo by během letošního roku ještě neslyšel o aplikacích Microsoft Teams a Zoom nebo nepoužíval chytré zařízení? Informační technologie zažily během lockdownu firem nebo škol raketový růst. Používáme je nyní všichni, ať jsme zaměstnanci nebo studenti.

Kalifornská společnost Zoom patří k extrémním příkladům. Hodnota její akcií rostla takřka nepřetržitě od letošního ledna (68 USD za akcii) až do října (na maximum 588 USD). Od té doby dochází ke korekci (v listopadu stojí akcie přibližně 370 dolarů).

Mnoho lidí i businessů přenáší stále větší část své činnosti do online světa. Zavedené akcie jako zmíněný MSFT nebo AAPL jsou na trzích stálicemi a jsou vhodné na dlouhodobé investování. Oproti tomu ZM je hlavně v letošním roce velice volatilní. Nabízí větší potenciál růstu, ale momentálně na něm probíhá korekce, u které není současně jasné, kdy skončí a kde se cena ustálí.

E-commerce

Kdo v dnešní době nenakupuje na internetu? K největším hráčům patří americký Amazon.com (AMZN) nebo čínská Alibaba (BABA). Oběma se letos dařilo, krizi navzdory. Opět je zde souvislost s poměrně tvrdým lockdownem v mnoha zemích. Nákupy nejen domácností se přesunuly na internet. Přestože také e-commerce nyní zažívá strmý pád, ceny akcií jsou stále na historických maximech. Pokud na základě vašich zkušeností věříte, že objem nákupů na internetu bude i v následujících letech dále růst, pak doporučujeme investici právě v období poklesu cen. V případě Amazonu a jeho dlouhodobého držení akcie chybu neuděláte.

Zdravotnictví

Listopad 2020 může být pro všechny v pandemii pozitivním milníkem. Americký společnost Pfizer (PFE) přišla s nadějnými výsledky testování nové vakcíny proti covidu-19. Ačkoli akcie samotné společnosti povyskočily „jen“ o pár dolarů, velká část společností ve zdravotnictví na sebe nenechala dlouho čekat.

Například akcie provozovatele sítě lékáren v Americe, korporace CVS Caremark (CVS), poskočily o 25 % během několika dní. Jinak na tom byla biotechnická firma Biogen (BIIB). Její cena se skokově na začátku listopadu zvýšila z 250 na 350 dolarů, aby poté klesla na 230 USD. Za letošní rok je tak ve ztrátě. Na tomto příkladu se ukazuje, že některé volatilní akcie je dobré v zisku prodat a počkat na nákup za příznivější cenu.

Závěrem

Obchodování akcií nebylo nikdy jednoduší než v dnešní době. Akcie můžete koupit u stovek regulovaných brokerů v Evropské Unii. Americké akcie lze dokonce koupit u XTB bez poplatku, pokud váš měsíční obrat nepřesáhne 100 000€.

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Nebo také to, že odvážnému štěstí přeje. V případě investování během krize (nebo chcete-li pandemie) platí obojí a dvojnásob. Buďte připraveni na nejhorší (případně „na nejlepší“, zde záleží na úhlu pohledu) a mějte připravenou určitou volnou hotovost. Za tyto peníze můžete v případě pádu akcií předem pečlivě vybrané tituly levně nakoupit. Pamatujte, že v současné době se pohybuje v oběhu nejvíce peněz v historii lidstva a investování tak dlouhodobě dává smysl. Pokud máte investiční výhled dlouhodobý, říká se standardně na dobu 5 let a více, pak se momentálního poklesu nemusíte bát. Americké akciové trhy v průměru rostou asi o 5 procent ročně, a to včetně období krizí!

Na závěr znovu připomeňme, že tento článek vyjadřuje pouze názory autora. Nejedná se o profesionální investiční doporučení nebo radu. Investujte jen takové množství vlastních prostředků, které jste ochotni ztratit, protože hodnota akcií se může vyvíjet pro vás nepříznivě, alespoň krátkodobě. Nevkládejte do akcií peníze, které můžete v nejbližší době potřebovat na jiné účely.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.