« Zpět

Investice do akcií jsou i letos dobrou volbou. Je ale třeba správně diverzifikovat

| 27. ledna 2014 - 11:17 | Zprávy | Obchodování s CP

Minulý rok přál odvážným investorům a naopak zklamal opatrné. A to jak v Evropě, tak v USA. Spokojeni byli držitelé akciových fondů a portfolií, případně investoři do rizikových dluhopisů. Vysoké výnosy na peněžním trhu nelze očekávat ani letos, protože nejsou indikace zvýšení úrokových sazeb. Správnou volbou by proto mohly být i nadále akcie.

Rok 2013 ukázal, že konzervativní investice nemusí být vždy optimální volbou. „Dluhopisové výnosy byly nízké. Platilo, že čím bezpečnější dluhopis, tím nižší výnos. Jen pár komodit udrželo hodnotu, drahé kovy (kromě palladia) byly investicí vyloženě špatnou a propad ceny zlata se může směle poměřovat s nejhoršími propady akciových trhů,“ popisuje situaci Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. Ve Spojených státech kombinace aktiv, považovaných často za nejbezpečnější – tedy amerických obligací a zlata, přinesla ztrátu vysoko přes 10 %.
 
Dařilo se naopak těm, kteří se drželi rad odborníků z investiční společnosti ČSOB Asset Management a rozložili své úspory i do akcií. A diverzifikace zůstává samozřejmostí i v letošním roce. „Výnosy na peněžním trhu, běžných a spořicích účtech zůstanou slabé. Výnosovým motorem by proto mohly být opět akcie,“ říká Aleš Prandstetter a dodává: „Nemůžeme ale již očekávat takovou výkonnost, naopak je třeba počítat s vyšší kolísavostí. Znalého investora by to ale nemělo překvapit. Pokud vyčká, může se dočkat výnosu okolo 10 %.“
 
Pro akciové trhy bude letos zcela zásadní výkon firemních zisků. „Rostoucí kupní síla a méně přísná úsporná opatření jsou hlavními důvody, proč letošní rok bude pravděpodobně lepší než ten minulý. Evropské firemní zisky by mohly narůst o 13 %, v USA o 10 %,“ vysvětluje Aleš Prandstetter. V rámci pohledu na složení akciového portfolia zůstávají stálicí akcie s vysokými dividendami. Tento druh cenných papírů totiž nabízí stabilnější návratnost. Při pohledu na jednotlivé regiony pak vyplývá, že je dobré volit oblasti, kde je nástup opětovného růstu ekonomiky očekáván nejsilnější. Jedná se o firmy na rozvíjejících se asijských trzích a v eurozóně.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.