« Zpět

Experti z ČSOB Asset Management a Fidelity International hodnotí jaký dopad na finanční trhy bude mít zvolení Donalda Trumpa prezidentem

| 9. listopadu 2016 - 18:30 | Zprávy | Obchodování s CP

Do jaké míry ovlivní nečekané vítězství republikánského kandidáta světovou ekonomiku? Jak budou reagovat trhy a co můžeme očekávat v najbližších měsících? Skutečně čeká svět až taková katastrofa anebo je nestabilita jenom projevem krátkodobé nejistoty investorů?

Prezidentská předvolební kampaň v USA pro rok 2016 byla nepochybně nejkonfliktnější za hodně dlouhou dobu a navíc šlo o kampaň, jejíž výsledky byly výjimečně nejisté. Dle Fidelity International však bez ohledu na prvotní reakci trhů není pravděpodobné, že by výsledek amerických prezidentských voleb měl z dlouhodobého hlediska na chování trhů významný vliv. I přesto, že potenciální dopad výsledků na jednotlivá odvětví může být různý, je důležité zdůraznit, že výkonná moc prezidenta USA je pod značnou kontrolou. Exekutivní, legislativní a soudní moc jsou totiž ve Spojených státech odděleny. Všechny federální zákony musí před uvedením do života schválit Kongres. V důsledku toho platí, že i kdyby se Donald Trump rozhodl prosazovat extrémní politické postupy, bylo by vzhledem k legislativní struktuře USA těžké je zavést do praxe. Je proto důležité, aby investoři i nadále věnovali pozornost hlavním ekonomickým ukazatelům společnosti a aby se nenechali zaskočit rámusem a nestabilitou, které podobné události vytvářejí.

Vzhledem k tomu, že trh vycházel z očekávání, že vítězem voleb se stane Hilary Clintonová, je pravděpodobné, že Trumpovo vítězství povede zpočátku k určitému rozkolísání trhů. Stejně jako v případě brexitu se předvolební průzkumy nenaplnily a finanční trhy čekala ráno ledová sprcha. Investoři si v posledních dnech byli téměř jistí vítězstvím Hillary Clintonové, které předpovídaly skoro všechny poslední průzkumy, a na trzích panoval „klid před bouří“ – ceny rizikových aktiv, zejména akcií, rostly. Angel Agudo, Portfolio Manager US Equities společnosti Fidelity International, k tomu uvádí: „Z fiskálního, monetárního, obchodního i legislativního hlediska je Donald Trump vnímán jako člověk, který může vnést do politiky dosud bezprecedentní nejistotu. To by mohlo zpočátku vést k růstu cen zlata a státních dluhopisů, které budou pokládány za bezpečné uložení peněz a budou profitovat z toho, že se investoři budou snažit vyhnout rizikům.“ V případě velkých fiskálních stimulů, repatriací a protekcionismu by pak mohlo dojít k posílení dolaru zejména vůči mexickému pesu a čínskému juanu. Donald Trump se totiž opakovaně negativně vymezil vůči obchodním smlouvám s Mexikem a Čínou.

Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég, ČSOB Asset Management se zabývá i otázkou možné změny americké měnové politiky: "Otazník visí ohledně vlivu prezidentských voleb na nastavení měnové politiky americké centrální banky. Fed se sice tváří jako apolitický, pokud by však zvolení Trumpa nějak významněji zatřáslo finančními trhy, může se v prosinci rozhodnout zvýšení sazeb ještě oddálit a komunikovat tento krok podobně jako po brexitu. Ještě v úterý trh počítal se zvýšením sazeb na prosincovém zasedání s 84procentní pravděpodobností. Oslabení dolaru ale naznačuje, že investoři v otázce zvýšení úroků znejistěli."

Co se týče cen akcií, tak po počátečním rozkolísání by v krátkodobém a střednědobém výhledu mohly v důsledku snižování firemních daní zamířit vzhůru (pokud bude tento Trumpův předvolební slib realizován). Existuje zde však značné riziko s ohledem na nové trhy – Emerging Markets (EM). „Americký prezident má značný vliv na politiku, která se výrazně dotýká vztahů s EM, jako jsou obchodní tarify a bariéry, uzavření nové smlouvy NAFTA nebo vytváření měnových manipulátorů, což pozorně sleduje Čína nebo Korea,“ shrnuje výhled Nick Peters, Portfolio Manager Fidelity Multi Asset. "Futures na americké indexy se s přicházejícími zprávami, které naznačovaly, že Donald Trump směřuje k vítězství, propadaly. Investoři opouštěli riziková aktiva a hledali bezpečný přístav ve státních dluhopisech (jejichž výnosy poklesly) a zlatu. Americký dolar oslabil a mexické peso, které bylo již delší dobu považováno za indikátor Trumpových preferencí, spadlo v bezprostřední reakci o více než 10 procent. Postupně se ale trh z paniky vzpamatovává, počáteční ztráty koriguje a futures na americký index S&P 500, stejně jako dolar, se vracejí přibližně na páteční úrovně. Na ostatní trhy se výprodeje přelévají v obdobné intenzitě. Reakce trhů je tedy mnohem vlažnější než v případě brexitu.", míní také Aleš Prandstetter.

„Obchod mezi USA a Asií bude z dlouhodobého hlediska o něco méně pozitivní, ale i nadále zde jsou zajímavé příležitosti pro investování do asijských papírů s fixními výnosy. Asijské cenné papíry s pevnými výnosy nabízí velmi zajímavé výnosy upravené o riziko,“ myslí si Bryan Collins, Portfolio Manager Asian Fixed Income, Fidelity International. Aleš Prandstetter z ČSOB Asset Management je také toho názoru, že výsledek voleb výrazněji ovlivní spíše neamerické akcie: "Pro americké akcie se Trump může nakonec ukázat jako lepší volba než Clintonová díky řadě stimulů (jako jsou například nižší daně), které by jim měla jeho politika nabídnout (otázkou však zůstává, kde se na to všechno vezmou peníze). Trump tedy může, i přes některá předvolební prohlášení, s podporou Kongresu zvýšit investiční atraktivitu Spojených států."

Prognóza na rok 2017 však vypadá dle Fidelity International optimisticky – americká ekonomika zůstane v dobrém stavu a hospodářská situace by se měla postupně zlepšovat. Růst bude s největší pravděpodobností podporován silným trhem práce, vysokou spotřebou a pokračujícím oživením trhu s byty. Americké dluhopisy budou možná ze začátku předmětem zvýšených nákupů, které pak začnou klesat s ohledem na očekávané posílení dolaru vůči dalším hlavním měnám. Angel Agudo k tomu dodává: „Obecně existuje ve Spojených státech dostatek investičních příležitostí, ale nesmíme zapomínat, že se nacházíme v pokročilé fázi hospodářského cyklu a na makroúrovni jsou marže vysoké a ukazatele násobků nejsou nízké. V současném tržním prostředí je třeba zachovávat selektivní přístup.“

A jak reaguje na výsledek voleb společnost ČSOB Asset Management? "V souladu s naší předem připravenou strategií jsme se rozhodli na atraktivnějších cenách akcií navýšit akciovou složku v našich podílových fondech i ostatních námi spravovaných portfoliích. Obdobně upravujeme i jejich vnitřní skladbu, kde se projevuje náš názor na americká aktiva jako na atraktivní investiční příležitost i po zvolení Donalda Trumpa prezidentem.", říká hlavní investiční stratég Aleš Prandstetter.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.