« Zpět

Evropské akcie mají stále slibný výhled. Ukrajinské krizi a skotskému referendu navzdory

| 17. září 2014 - 9:14 | Zprávy | Obchodování s CP

Ekonomická obnova v Evropě zůstává nadále velmi křehká. Poznamenává ji krize na Ukrajině a aktuálně také zhoršující se indikátory průmyslové výroby Francie, Itálie a Německa. Investoři ale evropským akciím stále věří. Očekávají růst ziskovosti firem a předpokládají další příznivé dopady uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky.

Dalším důvodem k alespoň mírně optimistickému pohledu na evropské akcie je vývoj situace ve světě. „Daří se zejména hospodářství USA, jeho síla se projevuje na úrovni ekonomiky, firemních zisků i tržeb. Kromě akcií se tím pádem zhodnocuje i dolar,“ vysvětluje Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. Zrychlující se růst vykazuje také Velká Británie a jih Evropy, ohledně Číny se také spíše naplňuje optimistický scénář. Investiční rizika z globálního pohledu v uplynulých týdnech nevzrostla, naopak se snížila.
 
Dobré zprávy o růstu světové ekonomiky sice někteří Evropané přes hluk ukrajinských a ruských zbraní neslyší, vše ale nasvědčuje tomu, že světové oživení je blíže, než si mnozí myslí. „Můžeme mít spoustu připomínek k tomu, jak zejména evropské ekonomiky fungují, globálně zlepšující se stav je ale příliš zřetelný na to, aby jej bylo možné pominout,“ dodává Aleš Prandstetter.
 
Evropské akcie ale i nadále zůstávají zranitelné. Očekávaný vyšší růstový potenciál eurozóny jde ruku v ruce s větší náchylností ke kolísavosti jejich cen. Aby mohly akciové trhy dále růst, je nezbytné, aby se nastartovalo v současnosti stagnující hospodářství a také, aby se zvýšila ziskovost evropských podniků. Hrozbou pro trhy by samozřejmě byla i další eskalace ukrajinsko-ruského konfliktu, dalším rizikem je momentálně i případné osamostatnění Skotska.
 
I když v delším období nemusí mít existence samostatného Skotska na trhy dopad, krátkodobě bude nervozita znát poměrně citelně, a to i v případě zachování současné podoby Spojeného království. Odchod Skotska z Británie by se sice svojí „sametovostí“ mohl podobat rozdělení Česka a Slovenska, nicméně přes Londýn protéká mnohem více světového kapitálu než přes Prahu. Proto investoři budou citliví na jakoukoli odchylku od trhy žádaného scénáře.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.