« Zpět

Deset tipů, jak zkrotit emoce při investování

| 29. října 2015 - 11:00 | Zprávy | Obchodování s CP

Kurzy cenných papírů připomínají občas horskou dráhu. Při sledování jejich propadů a vzestupů čelí investoři silným emocím. Právě emoce jsou ale něco, od čeho by se měl člověk, který chce vydělat na dlouhodobých investicích, oprostit. Podlehnutí emocím vede k finančním ztrátám a také k psychickému vypětí.

„Pokud emoce ovlivní, kdy se investor rozhodne cenný papír koupit nebo prodat, může to být v obou případech v nejméně vhodnou chvíli. Draze nakoupí a levně prodá,“ říká Jiří Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust. 
 
Jak to vypadá, když se nechává investor ovlivnit emocemi?
 
Pro typický emoční nákup se investor rozhodne, když cenný papír posiluje, média mluví o jeho „rekordních hodnotách“ a panuje dojem, že na něm aktuálně vydělávají snad úplně všichni. Bývá to okamžik, kdy je kurz na vrcholu a výraznější přírůstky akcii, komoditu či podílový fond už nečekají. Místo očekávaných výnosů přijde pád.
 
Investor prožívá výčitky a obavy, že vše prodělá. Ustavičně kontroluje vývoj kurzu a po řadě bezesných nocí přichází okamžik emočního prodeje. Investice se pod tlakem a se ztrátou zbaví. Často, když je kurz blízko svého krátkodobého minima a prodej je nejméně výhodný. Když se kurz odrazí od momentálního dna, střídají se v investorovi pocity hněvu, překvapení a rozčarování. Poblíž úrovně, kde původně cenný papír koupil, se investor s pocitem, že tentokrát to určitě vyjde, rozhodne investovat znovu. 
 
„Pro většinu drobných investorů bývají investice nezajímavé, dokud jim poradce neukáže jejich solidní minulou výkonnost. Nicméně pravděpodobnost, že na investici výrazněji vydělám, když na ní již několik let vydělával někdo jiný, je poměrně malá. Proto je ideální začít investovat spíše tehdy, když jdou trhy dolů a ostatní investoři prodávají,“ říká Jiří Pech. 
 
Podívejte se na deset tipů, které pomohou vyhnout se emocemi ovlivněným chybám při dlouhodobém investování.
 
Nevěřte pohádkám. Internet je plný reklam, které slibují pohádkové zbohatnutí na jednoduchých investicích. Zpravidla lákají drobné investory do vysoce rizikových obchodů a chtějí z nich jen vytáhnout peníze.
 
Nemějte oblíbené akcie.  Obliba konkrétní společnosti ještě není důvod pro nákup jejích akcií a rozhodně také k tomu držet je ve svém portfoliu, ačkoliv při racionálním zhodnocení nejsou perspektivní.
 
Sepište si dlouhodobý plán. Mít svůj investiční plán pouze v hlavě a upravovat ho podle momentální nálady je špatně. V takovém případě jsou investoři v podstatě vydáni na milost svým emocím. 
 
„Jasně definovaný investiční plán, ve kterém si investor stanoví, na jak dlouho, s jakými prostředky, cíly a rizikem chce investovat, pomůže udržet emoce na uzdě a výrazně omezit množství chyb, kterých se dopustí. Také zajistí, aby se investování nezměnilo ve spekulace“ radí Jiří Pech.
 
Držte se plánu. Investoři jsou dnes vystaveni v podstatě nepřetržitému toku informací. Obchodovat mohou pomocí pár kliknutí myši přes internet. Pokud jste si ale stanovili, že investujete na delší dobu, nenechte se zneklidnit momentálními výkyvy kurzů a uvažujte v dlouhodobější perspektivě.  
 
Kontrolujte portfolio podle „rozvrhu“. Investoři mají tendenci neustále kontrolovat a následně upravovat své portfolio. Pokud ale chtějí investici držet delší dobu, měli by si dopředu stanovit pro tyto kontroly a dobře promyšlené úpravy časový plán a toho se držet. Zabrání tak zbrklým rozhodnutím i placení „manipulačních“ poplatků. „V opačném případě se z investice stává spekulace a v takovém případě jsou šance výrazně proti investorovi,“ dodává Jiří Pech.
Investujte pravidelně. Při nárazovém investování člověk snáze podlehne emocím, než když je to pro něho běžná činnost. 
 
Nastavte si hranice. Když se začínajícímu investorovi daří, na co sáhne, může získat až příliš sebevědomí a začít se pouštět do investic, které jsou nad jeho schopnosti i ochotu riskovat. Měl by jasně znát, jaký risk je pro něho ještě akceptovatelný a co je už příliš. Pomáhá to určit například investiční dotazník.
Naučte se přiznat chybu. Každý chybuje, ale občas investoři odmítají uznat, že se to přihodilo právě jim. Raději například drží očividně ztracenou investici, jen aby si nemuseli přiznat, že chybovali. Poučte se ze svých špatných rozhodnutí, abyste se jich příště vyvarovali. 
 
Nepodléhejte davu. Nemusíte mít vždy jiný názor než zbytek trhu, ale pokud se většina investorů začne chovat euforicky nebo naopak depresivně, je lepší zbystřit, protože se s vysokou pravděpodobností může jednat jen o krátkodobý výkyv trhu.
 
„Drobní investoři často stojí na správné straně trhu. Nicméně v momentě, kdy začnou extrémně nakupovat anebo prodávat dané aktivum, se většinou velmi mýlí,“ říká Jiří Pech.
 
Inspirujte se a vzdělávejte. Vyhledejte přátele nebo poradce, kteří už s investováním mají zkušenosti a mohou se prokázat jasnými výsledky. Poučte se z jejich zkušeností a nestyďte se zeptat, pokud něčemu nebudete rozumět. 
 
„Zkušený investiční poradce objektivně zhodnotí aktuální situaci na trhu a klientovi doporučí vhodnou investiční strategii vzhledem k jeho možnostem, cílům a v neposlední řadě ochotě riskovat. Právě on může být tím, kdo odbourá při investování emoce a dá prostor racionálním rozhodnutím,“ dodává Jiří Pech ze společnosti Broker Trust.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.