« Zpět

Bojíte se poklesu? Obranou mohou být luxusní zboží a potraviny

| 27. června 2013 - 12:34 | Zprávy | Obchodování s CP

Akciové trhy v posledních měsících utěšeně vzrostly, ale ve srovnání s dluhopisy jsou pořád ještě levné. Většina investorů však dosud není připravena přijmout riziko prudších výkyvů akciového trhu, kterých jsme čerstvě svědky od konce května. A právě pro ně jsou určené investice do méně kolísavých oborů luxusního zboží a potravinářského průmyslu. I když se na první pohled zdá, že Evropané šetří a své utrácení omezují, díky poptávce z rozvíjejících se trhů by tyto sektory měly přinášet silný růst výnosů i v nadcházejících letech.

Luxusní zboží se nachází v jednom z mála sektorů, ve kterém nejsou marže pod tlakem. Výrobci luxusního zboží se totiž mohou těšit z privilegia určování cen. Vstupní práh je velmi vysoko, jelikož silné značky mají oporu v dlouhé tradici a je těžké je sesadit z trůnu. „Tento segment dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2013 růstu výnosů o 8,75 %, což je mnohem lepší než ukazatel pro širší trh (růst o 2,5 %). V takovém případě není 15% prémie daného sektoru jistě přehnaná,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.
 
Recese v Evropě v současnosti odrazuje evropské spotřebitele od utrácení a nákupu luxusního zboží. Přesto se však samotné výnosy v Evropě drží na překvapivě dobré úrovni. Jasným příkladem je luxusní část automobilového průmyslu. „Dalo by se říct, že tato sekce v Evropě a USA doslova povstala z popela. K dobrým výsledkům přispívá hlavně poptávka z rozvíjejících se trhů. Například v Číně navzdory 17% DPH, 25% dani z luxusního zboží a omezení přidělování poznávacích značek dopravním prostředkům pomocí loterie, luxusní německé značky dosahují 50 % svého zisku,“ doplňuje Aleš Prandstetter.
 
Kromě luxusního zboží se na rozvíjejících se trzích daří i sektoru potravin, nápojů a tabáku. V mnoha případech tyto trhy přináší potravinářským firmám růst zisku pohybující se v rozmezí 50 až 70 %. Je zřejmé, že jsou tyto firmy imunní vůči pomalejšímu hospodářskému růstu, protože výnosy i nadále rostou a i vývoj ziskové marže vypadá příznivě. Navíc klesající ceny potravinář¬ských komodit jsou dobrou zprávou, protože ještě více povzbudí marže firem. „Podtrženo a sečteno, tento sektor je i nadále sektorem s robustním růstem a nízkým nebezpečím prudkého pádu. Druhou stranou mince je fakt, že mnoho investorů o tom už ví, což znamená, že tato odvětvová skupina je teď velmi drahá,“ uzavírá Aleš Prandstetter.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.