« Zpět

Pokles cen nemovitostí je nepravděpodobný. Ceny porostou pouze pomaleji

| 24. ledna 2018 - 16:25 | Zprávy | Neživotní pojištění

Tempo růstu cen nemovitostí je dlouhodobě neudržitelné a je otázkou času, kdy dojde ke korekci. To ale nebude znamenat pokles cen, nýbrž jen pomalejší zdražování. Ceny nemovitostí v Česku budou nadále růst. Zvyšují se přitom nepřetržitě od roku 2014. Jde o tempo, které neodpovídá rychlosti zvyšující se kupní síle obyvatel. To se odráží v tom, že nemovitosti (zejména byty) se stávají nedostupnými. Tento trend bude pokračovat i v letošním roce. Ceny, obzvláště pak u novostaveb, půjdu nahoru. Podle analytiků auditorské a poradenské společnosti BDO však již nepůjde o skokové zdražení, kterého jsme byli svědky v posledních třech letech.

Na konci minulého roku se byty prodávaly o 370 000 Kč dráž než v roce 2016. Jejich průměrná cena činila 2,66 milionu korun. Cenový růst bude i nadále pokračovat. Nasvědčují tomu poslední data z Českého statistického úřadu. Zatímco v listopadu 2017 bylo meziročně dokončeno o 4,6 % více bytů, tak počet zahájených výstaveb bytů meziročně klesl o 3,1 %. V návaznosti na to se snížil také počet stavebních povolení, která vydaly stavební úřady. Co naopak neklesá, je zájem lidí pořídit si nové bydlení.

Ten se pak odráží v prudkém a prozatím trvalém nárůstu cen napříč celou republikou. Nejvíce zdražuje bydlení v Praze, kde se cena za metr čtvrteční přehoupla přes 66 000 Kč. Více si lidé připlatili i v Ústeckém kraji, který se v regionálním srovnání cen nemovitostí dlouhodobě nachází na posledním místě. Za metr čtvereční tu zájemci zaplatí přes 13 tisíc Kč. Meziročně cena bydlení na severu Čech vylétla o pětinu. Ke zdražení došlo ve všech 14 krajích.

Ceny nemovitostí se zvyšují napříč Českou republikou. Jejich růst je reakcí trhu na stále zvyšující se poptávku, která především u bytů dramaticky převyšuje nabídku. Tím, že ceny nemovitostí a zejména bytů rostou mnohem rychleji než reálná kupní síla obyvatel, nabízí se myšlenka, zda se nevytváří realitní bublina,“ vysvětluje Radovan Hauk, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

Zdražují i panelákové byty 

Zvyšující se náklady na bydlení přitom neodpovídají kupní síle obyvatel. Byť se v tomto směru nůžky rozevírají čím dál tím víc, nemá to vliv na poptávku po novém bydlení. Ta stále významně převyšuje nabídku. Obrovská je zejména v největších městech – v Praze a Brně. To šroubuje nahoru nejen ceny novostaveb, ale také starších bytů včetně těch panelákových. Do čím dál vyšších cen se promítá i fakt, že se nových bytů staví méně, a tím pádem chybí na trhu. Jediné, co může mít do budoucna vliv na korekci dnes rostoucích cen bydlení, je podle společnosti BDO zpomalení ekonomiky. V případě, že by ekonomika šlápla na brzdu, však nelze očekávat pokles cen bydlení. Maximálně půjde o zpomalení jejich růstu. „I kdyby došlo ke korekci na trhu, neočekáváme, že by ceny nemovitostí plošně klesaly. Lze spíše očekávat zpomalení růstu jejich cen. Pokles cen tak rozhodně není na pořadu dne,“ uzavírá Radovan Hauk.

Ceny nemovitostí v Česku rostly nejrychleji v celé EU

Ceny českých nemovitostí ve 2. čtvrtletí 2017 meziročně vyskočily o 13,3 %. Třetí kvartál sice přinesl zpomalení o jeden procentní bod, ale i tak činí 12,3 % podle Eurostatu největší cenový skok ze všech států Evropské unie. Další nejvyšší meziroční zdražení nemovitostí ve 3. kvartále 2017 vykázalo Irsko (12 %), Portugalsko (10,4 %) a Maďarsko (10,2 %). Průměrné meziroční navýšení cen v Evropské unii činilo ve třetím kvartále loňského roku 4,6 %.

Zdroj: Český statistický úřad, Eurostat, BDO

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.