« Zpět

Pojištění jízdního kola a elektrokola: dnes už bez problému

| 21. října 2020 - 9:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojistný trh se neustále mění a přizpůsobuje potřebám klientů. Proto můžete mít v rámci pojištění domácnosti pojištěné jízdní kolo a elektrokolo. A to dokonce i v bytovém domě, společných prostorách, ale i venku třeba před obchodem.

Cyklistika v roce 2020 získala další nové příznivce. Epidemie koronaviru omezila vnitřní sportovní aktivity a cestování. Kola se v takovou chvíli ukázala jako skvělý společník na trávení volného času. V prodejnách se sportovním vybavením to bylo vidět na první pohled. Regály s koly se rychle vyprazdňovaly. Co ale dělat, když se takto vyprázdní místo, na kterém jste měli zaparkované své vlastní kolo? Jaké jsou možnosti pojištění jízdního kola a elektrokola? 

Víte, že … 
V roce 2019 došlo na našem území podle Policie České republiky k 5 106 krádežím kol a elektrokol. Oproti roku 2018 to představuje osmiprocentní nárůst. Celková škoda přesáhla sto milionů korun. Obecně bývá objasněna jen pětina takových krádeží. 

Pojištění domácnosti i na krádež kola

Pojištění jízdního kola a elektrokola můžete mít již sjednáno v rámci pojištění domácnosti. Taková pojistka se u některých pojišťoven nevztahuje jen na kola umístěná uvnitř vašeho bytu, ale i ve vašem samostatném nebytovém prostoru, což je např. sklepní kóje, komora, garáž, ale i ve společných prostorách jako je např. kočárkárna, kolárna nebo např. sušárna.  

V městech dochází ke krádežím kol a elektrokol především v nebytových prostorech. Do bytů zloději pro kolo tak často nemíří díky kvalitním bezpečnostním dveřím a riziku střetu s obyvatelem bytu. Nejčastěji si zloději zaměření na kola vybírají novostavby.

Při krádeži ze společných prostor je nutné prokázat, že musel zloděj překonat překážku (např. vypáčený zámek, vylomené dveře, přeštípnutý zámek na kole). Způsob a kvalita zabezpečení kola bude mít vliv na výši pojistného plnění. Pokud si vaše kolo z kolárny přivlastní některý ze sousedů a vy nebudete před pojišťovnou v ruce držet přeřezaný zámek, s pojistným plněním počítat nemůžete.

Krádež kola mimo uzavřené prostory

Krádež kola z volného prostranství je to poslední, co by majitel kola chtěl zažít. Z pohledu pojištění jízdního kola a elektrokola je skvělá zpráva, že i v takových případech bývá u některých pojišťoven součástí pojištění domácnosti. Pojišťovny mají podmínky nastaveny různě. Obvykle bývá pro pojišťovnu zásadní, aby bylo kolo v době krádeže zabezpečeno lanovým ocelovým zámkem k pevné konstrukci.

Víte, že … 
Najít ukradené kolo může pomoci doklad o koupi s výrobním číslem, nebo alespoň fotografie kola. Jsou ale i jiné možnosti - kolo si můžete nechat forenzně označit neviditelnou emulzí od městské policie. Tato emulze v sobě nese kód a policisté prostřednictvím speciální čtečky v databázi zjistí, zda je kolo kradené. Jinou možností je nechat do přední vidlice zabudovat GPS lokátor. 

Pojištění domácnosti vám bude krýt rovněž škody na kole či elektrokole způsobené živelnou událostí jako je potopa, požár nebo pád stromu. U tohoto typu škody není zabezpečení samozřejmě důležité. 

Na trhu je také k dispozici samostatné pojištění jízdních kol a elektrokol. To je možné doporučit na kola dražší, ale i pro osoby, které často cestují. Toto individuální pojištění se vztahuje i na krádež kola ze střešního nosiče auta, nebo ubytovacího zařízení. 

Pojišťovny vám doporučí, abyste si kolo vyfotili při každém jeho odložení. Tím budete schopni prokázat míru zabezpečení v době krádeže. Pokud už ke krádeži dojde, vždy volejte policii. Pro pojišťovnu budete potřebovat protokol o krádeži. Krádež musíte na pojišťovnu nahlásit maximálně do 15 dnů od jejího zjištění. 

Pojištění pro stará kola?

Máte-li pojištění domácnosti již sjednané a netušíte, jestli je pojištění jízdního kola a elektrokola jeho součástí, zeptejte se přímo na pojišťovně. I když jste si kupovali kola levnější, nebo máte už poněkud starší model, pořád je výhodnější zaplatit si pojištění domácnosti za několik stokorun ročně, než si z vlastní kapsy kupovat kolo nové. 

Pojištění jízdního kola a elektrokola vás proti krádeži neochrání. Mnohdy to nedokáže ani sebelepší zámek, když si zloděj vaše kolo předem vytipuje. Pojistné plnění z pojištění jízdního kola a elektrokola vám bude alespoň částečnou útěchou. 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.