« Zpět

Modernizace domu nekončí úklidem, ale upravenou pojistkou, vysvětluje Slavia pojišťovna

21. dubna 2022 - 10:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Optimisté odhadují, že ze všech majetkových smluv je jich v pojišťovnictví polovina podpojištěná. Pesimisté pak k tomu dodávají, že podpojištěných je kolem 80 procent smluv. S tím, jak se v poslední době zvyšovaly ceny stavebního materiálu, nabývá téma podpojištění další rozměr. Na trhu se dnes přitom setkáte i se smlouvami, které nikdo neupravoval deset let. Slavia pojišťovna doporučuje revizi majetkových smluv jednou za dva roky.

 

Lidé si modernizují své domy, přistavují garáže, rekonstruují koupelny a kuchyně, ale zhodnocení svého majetku ne vždy promítají do smluv s pojišťovnou,“ tvrdí produktový ředitel Slavia pojišťovny Ladislav Bělina. „Vím o klientovi, který si postavil nový plot za několik desítek tisíc korun, ale zapomněl na jeho pojištění. Že to byla chyba zjistil až poté, když mu na něj spadl strom a od svého pojistitele dostal pouze pět tisíc korun, protože si platil pojistku se starým plotem, který už skoro za nic nestál,“ popisuje Bělina.

Podpojištění je stav, kdy je předmět pojištěn na nižší částku, než je jeho vlastní hodnota. Důvodem může být touha po nižším poplatku za pojištění nebo nesprávné ocenění svého vlastnictví.

Pojištění nemovitosti si lidé platí proto, aby jim v případě pohromy, jako je povodeň, záplava, vichřice, požár nebo krupobití nezůstaly jen oči pro pláč. Uzavřou pojistnou smlouvu, disciplinovaně posílají pojistné a o nic víc ne nestarají. „Jenže ceny jejich bytů, domů nebo chat stále stoupají, takže za pár let mají svoji nemovitost zaručeně podpojištěnou,“ vysvětluje Ladislav Bělina a upozorňuje na to, že hodnotu své nemovitosti si určuje vždy zásadně její majitel. Pojišťovna to za něho udělat nemůže. Může mu však alespoň napovědět. „Proto má Slavia na svém webu kalkulačku a ta lidem, kteří o ceně svého majetku nemají žádnou představu, dokáže napovědět,“ dodává Bělina.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.