« Zpět

Jak vybrat výhodné povinné ručení a havarijní pojištění

| 23. března 2019 - 13:01 | Zprávy | Neživotní pojištění

Motoristická sezóna se s končící zimou nezadržitelně blíží, a tak je nejvyšší čas se na ni připravit. Autopojištění k takovým přípravám neodmyslitelně patří. Jak ale pojištění auta vybrat tak, abyste získali "za málo peněz hodně muziky"? Vysvětlíme, co jeho cenu ovlivňuje nejvíce a poradíme, jak si sjednávání maximálně ulehčit.

Loni vyjela policie ke škodám za více než 6,5 miliardy korun. S počtem nehod těsně přes sto tisíc to znamená, že každá nehoda "stála" průměrně více než půl milionu korun. Proto, aby takovou sumu nemusel nikdo platit z vlastní kapsy, nabízí řada institucí pojištění auta. Dělí se na dva druhy: povinné ručení a havarijní pojištění.

Povinné ručení - motoristická nutnost

Nutnost proto, že ho ze zákona mít musíte. Auto, ke kterému není sjednané povinné ručení, nesmí na silnici (tedy ani stát zaparkované na ulici před domem). Cílem tohoto pojištění je zajistit, že každá újma na majetku nebo na zdraví, kterou autem někomu způsobíte, bude nahrazena.

Stejně tak ale chrání i vás. Pokud někdo autem poškodí vás, finanční náhrada jde právě z povinného ručení viníka. Oficiálně se "povinko" jmenuje Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a upravuje ho zákon č. 168/1999 Sb.

Havarijní pojištění - nejen proti nehodám

Název "havarijní pojištění" je vlastně hrozně zavádějící. Samozřejmě najde uplatnění v případě autonehody, využijete ho ale i v mnoha dalších situacích.

Když způsobíte dopravní nehodu, škodu na majetku ostatních pokryje vaše povinné ručení. Škody na vlastním majetku (například opravu auta) však platíte z vlastní kapsy, pokud tedy nemáte sjednané havarijní pojištění. Obdobná je situace, kdy druhý řidič od nehody ujede - bez havarijního pojištění byste si museli opravy uhradit sami.

Největší silou havarijka je ale to, že umí chránit proti řadě dalších rizik. Která to jsou, si sami zvolíte formou připojištění nebo tím, jaký si vyberete pojistný balíček. Mezi další rizika patří:

●     srážka se zvířetem - tahle situace je nepříjemná nejen pro milovníky zvířat, ale i pro řidiče. Zničehonic vám před auto skočí srnka a vy nestihnete dobrzdit. Vyplatí se ho mít zajištěné zejména, pokud jezdíte v noci a mimo města (cesta v lese nebo po poli).

●     poškození zvířetem - není výjimkou, že hlodavci rozhryžou v autě kabely. Především v zimě rádi zalézají někam, kde je teplo. A motor čerstvě zaparkovaného auta je přesně takové místo.

●     poškození živly - nejčastěji jde o auto poničené krupobitím nebo povodní. První situace hrozí, zejména pokud nemáte garáž, do které byste auto před bouřkou schovali.

●     poškození vandaly - hodí se, když vám auto někdo úmyslně poškodí, třeba poškrábe. Pokud necháváte aut stát přes noc na ulici, určitě je fajn tohle riziko zvážit.

Kolik stojí pojištění auta?

Cena se odvíjí od dvou věcí - výše škody, kterou pojišťovna uhradí a rizika, s jakým k této škodě může dojít. Čím vyšší částka a čím vyšší riziko, tím dražší bude pojištění. Což je logické.

Limit povinného ručení

U povinného ručení cenu určuje hlavně tzv. pojistný limit. Ze zákona je minimálně 35 milionů korun. Pojistný limit říká, jakou maximální částku pojišťovna v případě pojistné události zaplatí. Pokud budete mít limit např. 35 milionů, ale způsobíte škodu větší, budete muset rozdíl dorovnat sami.

Výši pojistného limitu (pojišťovny nabízejí i stovky milionů korun) volte podle toho, jakou škodu můžete způsobit. Pohybujete-li se jen po okresních silnicích, můžete vystačit i se základním krytím. Když naopak jezdíte často po dálnici, kde hrozí i hromadné nehody, je lepší se pojistit na vyšší částku.

Spoluúčast u havarijního pojištění

Při sjednávání havarijního pojištění se uvádí cena auta (může být i nižší než skutečná hodnota vozu) a spoluúčast. Můžete si totiž vybrat, kolik procent ze škody pojišťovna uhradí a kolik si doplatíte sami. Čím větší spoluúčast si nastavíte, tím levnější pojištění bude.

S rizikem roste cena - jak to obejít?

Kolik zaplatíte se odvíjí i od toho, jak velké je nebezpečí, že způsobíte nehodu. Rozhodujícími faktory jsou hlavně výkon a stáří auta, místo provozování vozidla a věk řidiče nebo řidičky. Nejvíce zaplatí mladí řidiči silných aut ve velkých městech.
Vtip je ale v tom, že majitel/provozovatel auta nemusí být pojistník. Díky tomu lze auto pojistit na někoho, kdo zaplatí méně, například rodiče nebo prarodiče. Pokud navíc bydlí na venkově, je to úplně nejlepší!

Pojištění z domova - rychle, pohodlně a levně

Že jde sjednat havarijní pojištění nebo povinné ručení online asi víte. Ale možná nevíte, že tak můžete výrazně ušetřit. A nejenom čas. Řada pojišťoven nabízí slevu, když si pojistku sjednáte po internetu. Nejde přitom o zanedbatelnou částku, ale často o desítky procent.

Hledání pojištění ale komplikuje to, že ceny nejsou pevně dané a že na trhu figuruje řada pojišťoven a každá nabízí různé pojistné balíčky nebo řešení.

Použijte srovnávač pojištění

Má to hned několik výhod. Jednak nemusíte sami procházet weby různých pojišťoven, ale také se ihned na základě údajů o autě a pojistníkovi dozvíte cenu pojištění a pojistku můžete také rovnou sjednat. Většinou přitom dostanete další slevu, protože srovnávací portály jsou díky smlouvám s pojišťovnami schopné nabízet produkty ještě trochu levněji.

Přehledné a jednoduché srovnání povinného ručení nabízí třeba Tipli.cz. Srovnávač přitom můžete použít i na porovnání havarijního pojištění. Stačí si v prvním kroku zvolit, o jaké pojištění máte zájem.

Jak změnit pojišťovnu?

Když vám současné povinné ručení nebo havarijní pojištění přestane vyhovovat, je na čase změnit pojišťovnu. Bohužel to ale nejde udělat jen tak, protože jste vázání pojistnou smlouvou. Proto ji neváhejte najít a pečlivě prostudovat.

Smlouvu lze vypovědět do 2 měsíců od jejího uzavření, do 3 měsíců od pojistné události, do 1 měsíce od změny ceny pojistného a samozřejmě také s koncem pojistného období. Pokud jste pojištění sjednali na dálku, máte možnost od smlouvy odstoupit i do 14 dnů. Vždy ale musíte pojišťovnu včas a písemně informovat.

Pojištění také zaniká v případě krádeže vozidla, změny majitele nebo když odevzdáte registrační značky do depozitu. A pojištění samozřejmě vypoví i pojišťovna, pokud nebudete platit pojistné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.