« Zpět

Allianz připomíná pět pravidel, které vám zajistí klidnou dovolenou

| 24. srpna 2020 - 8:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Ať už letošní dovolenou trávíte na chalupě nebo na plážích u moře, před odjezdem byste se měli ujistit, že svůj domov dostatečně chráníte před vykradením. Jenom za loňské období od května do října se zloději v České republice vloupali do téměř 2400 obydlí. Zdaleka ne všichni měli svůj majetek pojištěný a dostali od pojišťovny finanční náhradu. U některých případů by přitom stačilo dodržovat jednoduchá pravidla, která vás ušetří nepříjemného překvapení po návratu domů.

Od května do října loňského roku jsme zaznamenali šest set dvacet šest pojistných událostí spojených s krádeží či vloupáním v celkové hodnotě přesahující patnáct milionů korun. Nejvíce případů evidujeme v říjnu, nejméně jich naopak klienti nahlašovali v červenci,“ říká analytička Allianz Martina Červenková.

Nejčastěji si zloději odnášejí šperky, drahé mobilní telefony, elektroniku, ale i nářadí, sportovní vybavení a vše, co se dá zpeněžit třeba v zastavárnách. Věci kradou jak z domácností, tak ze sklepů, komor a garáží.

Jak si zajistit klidnou dovolenou?

1) Nesdílet na sociálních sítích přesný termín

Že méně je někdy více platí i v návaznosti na používání internetu. Užijte si čas s rodinou či přáteli, vypněte svůj telefon a eliminujte rizika toho, že dáte potencionálnímu zloději vědět, že u vás zrovna nikdo není.

2) Zabezpečit dům či byt

Stejně, jako si před odchodem zkontrolujete, zda máte doklady, peníze a mobil, měli byste se ujistit, že žádná okna nezůstala otevřená a že jsou vaše bezpečnostní dveře opravdu zamčené. Neměli byste zapomínat ani na aktivování elektronických zabezpečovacích systémů, protože příležitost dělá zloděje.

3) Domluvit si vybírání schránky

Přeplněná schránka jako kdyby volala, že mají zloději zelenou. Domluvte se se sousedy, aby vám ji občas vybrali, než vám někdo jiný vybere celý byt.

4) Zajistit kontrolu majetku

Během delší dovolené je lepší si zajistit někoho, kdo kromě zalévání květin zkontroluje i celý byt či dům a zjistí, zda nedošlo například k nějakému přepětí nebo vytopení.

5) Chránit se pojištěním

Je zapotřebí si uvědomit, že zloději nejsou to jediné nebezpečí pro váš domov. Během dovolené může v bytě či domě prasknout potrubí a voda zničí podlahy a nábytek. Nebo při letních bouřkách udeří blesk a vzniklé přepětí poškodí spotřebiče - například přestane fungovat lednice, ve které se zkazí potraviny, nebo vyteče voda na novou plovoucí podlahu.

Pro klidný spánek by tak klienti měli své domovy chránit pojištěním majetku a sebe zase cestovním pojištěním - a to dokonce i tehdy, pokud cestují pouze v rámci České republiky či Slovenska.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.