« Zpět

Na lyže do Itálie už jen s platným pojištěním odpovědnosti

| 3. ledna 2022 - 10:00 | Zprávy

Se začínající sezonou zimních sportů se změnila pravidla návštěv sjezdovek v Itálii. Vláda Italské republiky schválila nový zákon, na jehož základě od 1. ledna 2022 musí mít každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě a musí mít potvrzení o tomto pojištění stále u sebe. Italská vyhláška stanovuje i další povinnosti.

Lyžařům a snowboardistům zákon ustanovuje, že:

  • musí mít sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě a musí mít u sebe potvrzení o tomto pojištění v anglickém jazyce (vytištěné nebo například dostupné v aplikaci zvolené pojišťovny) pro případ policejní kontroly,
  • nesmí lyžovat či provozovat snowboarding po požití alkoholu a dalších návykových látek,
  • pro děti do 18 let jsou povinné přilby.

České pojišťovny jsou připraveny vyjít vstříc svým klientům, kteří se chystají na zimní dovolenou do Itálie a budou se jich tedy nové povinnosti týkat.

Klienti si u pojišťoven mohou sjednat pojištění odpovědnosti:

  • jako samostatný produkt,
  • jako součást cestovního pojištění,
  • nebo jako součást pojištění majetku či nemovitosti (jsou pak pojištěni všichni členové jedné konkrétně pojištěné domácnosti).

Pojištění odpovědnosti není novinka a je vhodné nejen pro lyžování

Nejenže pojištění odpovědnosti ochrání klienta na sjezdovkách před následky škod, které by způsobil jiným lyžařům, ale využije ho i v běžných životních situacích.

„Pojištění odpovědnosti je důležité pro každého občana. Všichni odpovídáme za své jednání a i za případné škody, které způsobíme třetí osobě, nebo které způsobí zvířata, za která odpovídáme či naše děti a shoda náhod může přinést velké nepříjemnosti a vysoké škody. Odpovědnostní pojištění ocení lidé právě v situacích, kdy například jejich dítě shodí drahou vázu v obchodě, pes způsobí škodu na procházce, člověk srazí někoho při jízdě na kole, či když sousedy vyplaví porouchaná pračka. Toto pojištění může mít mnoho podob a je třeba si vždy řádně nastudovat pojistné podmínky pojišťovny,“ vysvětluje Petr Koblížek, gestor pojištění osob v České asociaci pojišťoven.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.