« Zpět

Na co si dát pozor při výběru rychlé půjčky?

| 14. srpna 2023 - 13:30 | Zprávy

Rychlé půjčky jsou hodně využívaným nástrojem, jak získat potřebnou hotovost. Jak vyplývá z jejich názvu, jedná se o půjčky, jejichž schválení a výplata je opravdu rychlá, často může trvat jen několik desítek minut.

Ale půjčování peněz není dobré uspěchat. Za každou půjčkou se mohou skrývat různé nástrahy, které vás v konečném důsledku mohou hodně stát. Na co si dát pozor při výběru rychlé půjčky?

Půjčování jen v nejkrajnějším případě

Před samotným výběrem vhodné rychlé půjčky, je třeba si důkladně promyslet, zda si půjčit opravdu potřebujete. Je velký rozdíl mezi tím, zda půjčku chcete nebo ji nutně potřebujete.

Půjčku je možné volit jen v případě, že máte jistotu, že ji budete schopni splácet a že vás toto splácení v budoucnu nijak neohrozí. Pokud můžete řešit svízelnou finanční situaci jinak než půjčkou, například pomocí od přátel a rodiny, udělejte to.

Od koho si půjčit

Dalším důležitým faktorem výběru by měla být vhodná společnost, od které si budete půjčovat. Rychlé, nebo chcete-li expresní půjčky, mohou poskytovat:

  • Bankovní společnosti – tedy klasické banky. Jejich výhodou je vysoká solidnost, nevýhodou pak důkladné (někdy i zdlouhavé) zjišťování vaší schopnosti splácet nebo nutnost založit si u banky osobní účet.
  • Nebankovní společnosti – které nabízí celou škálu různých typů půjček. Jejich výhodou je často možnost sjednat si půjčky v jakoukoli dobu, tedy třeba i v noci nebo o víkendu tak, že peníze máte velmi rychle k dispozici. Nevýhodou je pak samozřejmě vyšší nákladnost při splácení.

Prověření poskytovatelé půjček

Zásadní při výběru vhodné společnosti je orientovat se na společnosti důvěryhodné. Solidní společnosti by měly nabízet peníze za přiměřený úrok, měly by vyžadovat alespoň základní informace o vašich příjmech nebo by měly chtít nahlédnout do registru dlužníků. S výběrem samozřejmě mohou pomoci i zkušenosti jiných lidí, ale na internetu je někdy těžké rozpoznat, jestli jsou recenze opravdové nebo umělé.

Omezte výši půjčky na minimum

Pokud si opravdu potřebujete půjčit, a to i na krátkou dobu, snažte se volit jen nezbytnou výši půjčky. Když vám třeba vypadne dočasně příjem, nebo musíte nutně vyřešit opravu v bytě, opravu auta nebo zajistit kuchyňské spotřebiče, půjčujte si jen potřebnou částku, a ne zbytečně vyšší.

Věnujte výběru dostatek času

I když potřebujete peníze co nejdříve, nelitujte přenechat dost času správnému výběru. Rychlé půjčky se mezi jednotlivými poskytovateli mohou výrazně lišit. Co je dobré porovnávat:

  • RPSN – mnoho lidí řeší pouze výši úvěru, ale ten o konečné výši půjčky zas až tolik nevypovídá. Lepší je zaměřit se na výši RPSN (roční procentuální sazba nákladů), která v sobě zahrnuje veškeré poplatky spojené s půjčkou, tedy samotné sjednání úvěru, úrok, poplatky za vedení účtu, případná pojištění nebo jiné administrativní náklady.
  • Penále za pozdní splátky – v podstatě každá společnost, která vám bude poskytovat peníze, se bude chtít chránit před nesplácením. Proto si do podmínek bude dávat nejrůznější sankce, které nemusí být zrovna nízké.

Čtěte smlouvu důkladně

Smlouvy jsou nezáživné a řada lidí jejich čtení odbývá. To je ale veliká chyba. Se smluvními podmínkami musíte souhlasit a pokud to tak nebude, smlouvu vůbec nepodepisujte. Ve smlouvě je nejen výše půjčky, ale i informace o poplatcích, termínech splácení, pokutách a sankcích atd. Pokud si nejste něčím jisti, nechte si vše vysvětlit, nebo zkontrolovat znění odborníkem.

Jakékoli problémy hned řešte

Zásadní je samozřejmě splácet řádně a včas. Přesto i přes veškerou dobrou vůli může nastat situace, která vás ve splácení může ovlivnit. V takovém případě je ale nutné problém aktivně řešit. Rozhodně byste se měli se svým poskytovatelem půjčky spojit a aktivně s ním komunikovat, abyste se domluvili na dalším postupu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.