« Zpět

V Evropě se zmenšují rozdíly v nákladech na provoz elektromobilu a tradičního auta

| 16. září 2019 - 9:01 | Zprávy | Leasing

Společnost LeasePlan zveřejnila výsledky každoročního průzkumu Car Cost Index. Letošní analýza celkových nákladů na vlastnění a provoz osobních vozidel potvrdila, že elektromobily jsou v řadě evropských zemí konkurenceschopnější než kdykoli předtím. V České republice jsou však rozdíly v nákladech na užívání mezi elektromobilem a vozidlem s tradičním spalovacím motorem stále značné.

Car Cost Index je komplexní analýzou nákladů na provozování malého až středně velkého automobilu, tedy vozu ze segmentu B nebo C. Zahrnuje všechny položky, se kterými musí motoristé počítat, a to včetně pohonných hmot, odpisů, daní, pojištění či údržby. Průzkum proběhl v 18 evropských státech.

Studie ukázala, že v Norsku a v Nizozemsku jsou už dnes elektromobily plně konkurenceschopné z hlediska celkových nákladů. V téměř všech ostatních zemích se cenový rozdíl mezi provozováním elektromobilu a naftového či benzínového vozidla zmenšuje. Pokud bude nastolený trend pokračovat, už brzy se vyrovnají náklady na elektromobily a na vozidla se spalovacími motory ve Velké Británii a v Dánsku.

V České republice to potrvá déle. Zatímco měsíční výdaje na elektromobil u nás v průměru dosahují 847 eur, v případě benzínového vozu jde o 461 eur a v případě dieselu o 515 eur.

„Důvodem nejsou vyšší náklady na provoz elektromobilů, v tomto ohledu patříme k evropskému průměru, ale fakt, že se řadíme mezi země s nejnižšími výdaji na užívání vozidel se spalovacími motory. Na Západě vyjde provoz tradičního automobilu výrazně dráž. Zároveň v těchto zemích více pokročili v podpoře alternativních pohonů. Přesto i u nás dochází k postupnému zvyšování zájmu o elektromobilitu, a to hlavně u firem, pro které je environmentální pohled důležitým hlediskem při plánování jejich flotily,“ vysvětluje Martin Brix, generální ředitel společnosti LeasePlan Česká republika.

Tex Gunning, generální ředitel nadnárodní skupiny LeasePlan, k výsledkům celoevropského průzkumu říká: „Náš Car Cost Index ukazuje, že elektromobily jsou dostupnější více než kdy jindy, a to zejména v severní Evropě, kde mají pozitivní dopad vládní pobídky. I když je příjemné pozorovat, jak se také v jiných zemích snižují náklady na provoz elektromobilů, stále je třeba udělat hodně práce, aby si vůz na elektrický pohon mohl pořídit každý. Vidíme také tendenci některých politiků odstraňovat pobídky v rámci Evropské unie, což výrazně zpomalí boj proti změně klimatu a špatné kvalitě ovzduší v našich městech. Vlády v celé Evropě se naopak musí zavázat k dlouhodobým ekologickým pobídkám a k financování projektů v oblasti infrastruktury, díky nimž se elektromobily stanou rozumnou volbou pro všechny řidiče.“

Co také vyplynulo z analýzy

• U vozidel se spalovacími motory připadá v průměru největší část celkových nákladů na odpisy (35 %), následují daně (20 %), palivo (18 %), pojištění (13 %), údržba (9 %) a úroky (5 %). U elektrovozidel tvoří největší díl odpisy (52 %), náklady ale snižují výdaje za palivo. Elektromobily také těží z nižších daní a nákladů na údržbu.

• Řízení elektromobilu je nákladově konkurenceschopné ve srovnání s řízením tradičního vozidla (míněno s průměrnými výdaji za naftovou a benzínovou verzi) v Norsku, kde jsou si tyto náklady rovny, a v Nizozemsku, kde elektromobil vychází jen o 1 % dráž. Ve Velké Británii (rozdíl 16 %) a také v Dánsku (18 %) je už konkurenceschopnost v nákladech na dosah. V Česku tento rozdíl činí 74 %.

• Nizozemsko je nejdražším místem pro řízení dieselového automobilu, který přijde na 937 eur za měsíc. Registrační daň tam totiž v případě naftového vozidla může přidat až 35 % k jeho pořizovací ceně. Naopak nejlevnějším místem pro řízení dieselu je Rumunsko, kde vyjde na 407 eur měsíčně.

• Norsko je nejdražším místem pro provozování benzínového automobilu, stojí tam 851 eur každý měsíc, to je o 43 % více, než kolik činí evropský průměr. Nejlevnější zemí k řízení benzínového vozu je Řecko s měsíčními náklady ve výši 445 eur.

• Vztaženo k HDP mají nejvyšší celkové náklady pro všechny typy pohonných jednotek řidiči v Nizozemsku a Itálii, zatímco uživatelé v Řecku a Velké Británii naopak nejnižší.

 

Celkové měsíční náklady na provoz vozu podle typu pohonu

(seřazeno podle výše výdajů na elektromobil)

 

elektromobil            benzín           nafta

Řecko                             656 €                          445 €              410 €
Velká Británie               676 €                          596 €              567 €
Německo                       804 €                          587 €              576 €
Francie                          806 €                          520 €              643 €
Rumunsko                    825 €                          449 €              407 €
Portugalsko                   833 €                          527 €              595 €
Norsko                           833 €                          851 €              821 €
Slovensko                     834 €                          446 €              486 €
Švédsko                        846 €                          644 €              598 €
Česká republika         847 €                          461 €              515 €
Rakousko                      854 €                          567 €              549 €
Švýcarsko                      858 €                          613 €              632 €
Nizozemsko                  872 €                          783 €              937 €
Dánsko                          900 €                          760 €              762 €
Belgie                             959 €                          632 €              691 €
Itálie                                974 €                          794 €              683 €
Španělsko                     991 €                          538 €              591 €
Polsko                            995 €                          477 €              562 €
průměr                           854 €                          594 €              613 €

 

O analýze Car Cost Index společnosti LeasePlan za rok 2019

• Do indexu přispělo 18 zemí: Belgie, Česká republika, Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

• Všechny náklady jsou průměrovány za první tři roky vlastnictví a předpokládají roční nájezd 20 000 kilometrů.

• Údaje vycházejí ze smluv o operativním leasingu firemních vozidel. Do výpočtů nejsou zahrnuty náklady na zaměstnance.

• LeasePlan se zavázal dosáhnout do roku 2030 čistých nulových emisí v rámci své celkové flotily. Společnost je také zakládajícím partnerem iniciativy The Climate Group EV100, která zahájila činnost u příležitosti konání Valného shromáždění OSN v září 2017.

Kompletní analýza Car Cost Index za rok 2019 je k dispozici ke stažení zde.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.