« Zpět

Operativní leasing – pořád bude co vymýšlet

| 31. května 2011 - 9:06 | Zprávy | Leasing

Operativní leasing je na českém trhu poskytován již patnáctým rokem. Nakolik byl ve své době inovativní a jak se mu v počátcích dařilo? O rozhovor a názory na toto téma jsme požádali Ivo Ščuku, ředitele Full service leasingu, který je součástí společnosti ČSOB Leasing.

Operativní leasing je na českém trhu poskytován již patnáctým rokem. Nakolik byl ve své době inovativní a jak se mu v počátcích dařilo? O rozhovor a názory na toto téma jsme požádali Ivo Ščuku, ředitele Full service leasingu, který je součástí společnosti ČSOB Leasing.
* Jaký vývoj prodělal operativní leasing za těch 15 let?

V devadesátých letech minulého století byl v Čechách operativní leasing naprostou novinkou. Slovo leasing bylo vlastně synonymem pro finanční leasing. Operativní leasing zde začaly poskytovat dvě zahraniční firmy v roce 1996 a obě hlavně pro své klienty ze zahraničí, kteří zahajovali aktivity v naší republice. Vývoj tak znamenal postupnou implementaci pravidel a procesů, které fungovaly na západ od našich hranic, do našeho podnikatelského prostředí. Současně je nutné poznamenat, že produkty operativního leasingu, jak je známe dnes, jsou reakcí nejen na požadavky podnikatelských subjektů na trhu, ale také kombinací s existující právní a daňovou úpravou.

* Můžete stručně shrnout, co lze dnes od operativního leasingu očekávat?

V rozsahu možných služeb je to vlastně vše, co nějakým způsobem souvisí s mobilitou klientů, tedy jejich zaměstnanců. Je opravdu obtížné vyjmenovat stručně všechny služby a aktivity, které nějakým způsobem souvisejí se specifikací operativního leasingu. Asi je vhodné začít u předmětu leasingu. U finančního leasingu klient splácí předmět leasingu postupnými splátkami od pořizovací hodnoty až do celkového zaplacení. I v okamžiku úplného zaplacení však má předmět tržní hodnotu. U operativního leasingu se tohoto stavu využívá tak, že klient neplatí celou hodnotu předmětu, ale pouze rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou hodnotou. Na tuto základní službu se postupně nabalují další, konkrétně servis, pneumatiky, pojištění, asistenční služby, atd. Je toho hodně a na detailní popis zde nemáme prostor. Všechny služby přitom umožňují množství variant. Fakt, že předmět leasingu je v průběhu jeho využívání ve vlastnictví leasingové společnosti, může být výhodou, kterou klient využije.

* Nakolik se liší nabídky jednotlivých společností?

Společnosti poskytující operativní leasing se samozřejmě snaží odlišit svoji nabídku od konkurence. Dnes si již můžete vybírat nejen podle toho, jestli chcete využít operativní leasing jako takový, ale i podle specifických podmínek – například zvýhodněné financování, speciální podmínky pojištění a podobně. V zásadě lze konstatovat, že pokud se klient soustředí na nabídku služeb z oblasti nejlepších firem na trhu, podmínky budou finančně velice vyrovnané. Důležitou roli zde určitě hraje otázka kvality služeb, reakce na nové požadavky firem a podobně.

* Jakými kritérii by se tedy měl zákazník řídit při výběru poskytovatele?

V prvé řadě by se měl zabývat prioritami vlastního podnikání a tím, jak jsou ovlivněny mobilitou vlastních zaměstnanců. Obchodní společnost, která potřebuje zajistit obchodní zástupce po celé republice, bude vyžadovat jiný rozsah a kvalitu služeb než počítačová firma vyvíjející software na zakázku. Dnes je možné za srovnatelné náklady získat široké spektrum řešení a je na klientovi, aby si vybral, co je pro něj nejvýhodnější. Nejvýhodnější nemusí znamenat nejlacinější. Osobně se domnívám, že hlavní kritéria výběru by měla být postavena na vyhodnocení celkových nákladů spojených s provozem vozidel, tedy včetně nejrůznějších specifických nákladů, managementu vozového parku, marketingu na vozidlech, likvidace pojistných událostí a podobně.

* Zajímají se klienti více o kvalitu služeb, nebo je cena stále rozhodující?

Řekl bych, že obojí. Cena je často primárním hodnotícím prvkem pro klienty, kteří ještě nemají vlastní zkušenosti s operativním leasingem. Ale je určitě příslibem do budoucna, že se klienti vracejí s vědomím, že cena reprezentuje kvalitu i v tomto oboru. Pokud chce někdo svoji obchodní strategii postavit na nízké ceně služeb operativního leasingu, musí klientovi nabídnout nekvalitní služby, nebo následně naúčtovat položky, se kterými se původně nepočítalo. A naopak. Vyškolení zaměstnanců a zajištění sítě partnerů v dostatečném objemu tak, aby poskytovali kvalitní službu, také něco stojí. V posledním desetiletí jsme několikrát zaznamenali snahu o průnik do oboru operativního leasingu z jeho okrajů, například z autopůjčoven nebo dealerských sítí. Většina těchto pokusů skončila ve fázi pokusu. Nemůžete se soustředit jen na prodej vozidla a služby jen doplnit. Nemůžete jen zajistit rezervaci vozidla a servisní zabezpečení dělat jen okrajově. Klient chce v podstatě jen užívat vozidlo a vše ostatní očekává od vás. Výhodou operativního leasingu je, že jde o komplex služeb ovlivňujících celkovou spokojenost klienta, související s jeho úspěšností v podnikání. Tento fakt je na jednu stranu zavazující, na druhou stranu rizikový pro nováčky na trhu.

* Co může ČSOB Leasing nabídnout klientovi ve srovnání s konkurencí?

ČSOB Leasing se zaměřuje na celkově široké portfolio služeb, které se v oblasti operativního leasingu na trhu vyskytují. Fakt, že je společnost součástí nadnárodní skupiny KBC i celé finanční skupiny ČSOB, nám dává dostatečně kvalitní zázemí pro tvorbu produktů, které odpovídají specifickým požadavkům českých i nadnárodních klientů. Finanční stabilita a velikost skupiny rozšiřuje možnosti vyjednávání s partnery, které pro klienty potřebujeme. Operativní leasing a full service leasing představují v podání ČSOB Leasing špičkovou kvalitu služeb, široké portfolio řešení i stabilitu poskytovatele. Ono to zní možná otřepaně, ale stabilita dodavatele, který zajišťuje důležitou součást vašeho předmětu podnikání, by vás asi měla zajímat. To se ukázalo i v předchozích letech.
Krize se docela významně odrazila na trhu operativního leasingu. Vždyť vozový park bývá významnou položkou v nákladech. Běžné bylo zeštíhlení fleetů nebo prodlužování doby použití vozidel. A k tomu výrazný propad hodnoty vozidel na trhu s použitými vozidly.
Samozřejmě, že jsme na situaci museli zareagovat i u nás vyšší efektivitou, nicméně pokles hodnoty vozidel na trhu se nás nijak výrazně nedotknul. Avšak pokud je ekonomika některých společností poskytujících operativní leasing závislá na aktuálním prodeji vozidel, změny na trhu se jich bolestivě dotkly. Je ovšem nutné zdůraznit, že stabilita sama o sobě není dostatečná.
ČSOB Leasing například vlastní certifikát ISO 9001 i na produkty operativního leasingu, máme pobočkovou síť po celé republice, financujeme produkty operativního leasingu nejen osobní automobily, ale také stroje, zařízení, technologie, výpočetní techniku. Fakt, že umíme využít spolupráce s naší mateřskou společností, ČSOB bankou, pro zlepšení podmínek našeho klienta, je jen další důležitým doplněním portfolia našich služeb.

* V čem je podle vás hlavní důvod rostoucího zájmu o operativní leasing?

Jedním z hlavních důvodů je snaha o zvyšování efektivity podnikání všech subjektů na trhu. Dnes už skoro žádná firma nezaměstnává ostrahu, úklid, často se pronajímají firmy pro správu IT nebo i účetnictví. Stejné je to s mobilitou zaměstnanců. Firmy potřebují být velmi mobilní, být ve správný čas na správném místě je pro obchodníka velmi důležité. Současně se však stále více nevyplácí platit zaměstnance, který se o to všechno bude starat. Když k tomu doplníme nutnost udržování odbornosti v oboru, rizika spojená s provozem jako takovým, zvýšené náklady z nekvalitní údržby nebo neekonomických nákupů, stále více manažerů a vlastníků firem zjišťuje, že kvalitně poskytnuté služby operativního leasingu se jim vyplatí. Dokonce již existují specializované poradenské firmy, které ve vaší firmě analyzují stav a vyhodnotí celkové náklady spojené s provozem vozidel, tzv. TCO. A většinou jsou firmy překvapené, kolik toho utratí, že se zdaleka nejedná jen o nákup vozidla.

* Zastáváte také názor, že krize operativnímu leasingu prospěla?

Ano, i když se mi to neříká nejlépe. Krize prověřila trh, dodavatele i zákazníky a oddělila ty, kteří se vezli na vlně. Jak jsem již uvedl, kupní síla na trhu použitých vozidel se snížila, současně výrobci snížili ceníkové ceny nových i starších modelů. To mělo za následek snížení hodnoty vozidel po leasingu. Paradoxně však trh směřoval i obráceně. Ukázalo se, že neznámé vozidlo nakoupené v cizině bez servisní historie, může mít úplně jinou hodnotu než vozidlo po prvním majiteli, z operativního leasingu, se známou servisní historií i garancí původu. Krize vedla k vyčištění trhu, ať už od ne zcela kvalitních dodavatelů, tak i od zvyklostí, které nejsou v souladu s nárůstem efektivity a profitability.

* Má operativní leasing prostor pro další vývoj? Co lze ještě očekávat?

Zcela jistě tu prostor pro růst existuje. Vždyť v porovnání se západní Evropou stále nedosahujeme ani zdaleka penetrace trhu produkty operativního leasingu. Osobně se domnívám, že v oblasti služeb budeme sledovat trendy z ostatních segmentů trhu. Zcela jistě se bude dále zkracovat doba komunikace mezi klientem, leasingovou společností a dodavateli služeb nebo vozidel. Objednávky a specifikace, fakturace, pojistné události, reporting všeho možného jako důležitý základ transparentnosti vztahů všech partnerů. Stejně tak se domnívám, že další vývoj bude směřovat nejen do oblasti produktů operativního leasingu jako takového, ale také do využití elektronické komunikace mezi vozidlem, řidičem a firmou. Dnes je již relativně obvyklá navigace. Jednoho dne bude řídicí jednotka ve vozidle umět komunikovat s navigací, možná bude GPS modul ve vozech pro účely vyhodnocení efektivity jízdy, plánování servisních nákladů, GPS bude spolupracovat při plánování obchodní činnosti řidiče, leasingová společnost řidiči navrhne sama nejlepší servis v okolí, protože ji vozidlo samo nahlásí poruchu a podobně. To vše bude klást vysoké nároky na odbornost a kvalitu služeb poskytovaných leasingovou společností. Takže o stagnaci se nebojím, pořád bude co dělat a co vymýšlet.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.