« Zpět

Leasingové společnosti bojují s ekonomickou krizí

| 20. dubna 2010 - 9:32 | Zprávy | Leasing

Ekonomická recese přinesla oslabení poptávky po všech druzích dluhového financování. V případě leasingu trh zaznamenal propad v meziročním srovnání o dramatických 53 procent. Tuto skutečnost však nelze zároveň interpretovat jen jako pokles výkonu leasingových společností. Ty dnes vedle leasingu poskytují i úvěr nebo jiné formy financování, které částečně vyrovnávají pokles leasingu.


Leasing v posledních dvaceti letech vždy sehrával roli tahouna investičního rozvoje firem, podnikatelů i domácností. Přestože dnes stále vládne spíše investiční opatrnost, řada obchodů se realizuje. Ve vyšší míře se uplatňuje například zpětný leasing, který je prostředkem, jak investované peníze opět využít k dalšímu rozvoji.
Klienti mnohem častěji než dříve dávají přednost financování úvěrem, o to především při nákupu osobních a užitkových automobilů. Naopak u strojů a zařízení nebo těžké dopravní techniky zůstává silnější zastoupení leasingu.
Pořiďte si auto na úvěr - z nabídky půjček a úvěrů vybírejte zde
Například UniCredit Leasing zaznamenal v loňském roce nárůst financování úvěrem a splátkovým prodejem o celých 55 procent, což představovalo hodnotu 3,82 miliardy korun. Tento nárůst si vysvětlujeme i zavedením nové produktové řady FIN, která je kombinací dobrých vlastností leasingu i úvěru.

Značkové financování s výhodami
Dalším příkladem, kdy se leasing prosazuje i v dnešní složité době, je takzvané značkové financování. U řady značek zejména osobních a užitkových automobilů již není výjimkou, že je nákup s využitím úvěru nebo leasingu výhodnější než koupě za hotové. Úzká spolupráce financující společnosti a importéra či výrobce vozidel dává možnost připravit pro konečného zákazníka velmi zajímavé nabídky.
Zhruba 60 procent klientů UniCredit Leasing volí při financování automobilů některou z nabídek značkového financování. Nyní má UniCredit Leasing uzavřené dohody s těmito značkami: AVIA, BMW, Dacia, Honda, Chevrolet, KIA, MAN, Nissan, Opel, Renault, Subaru nebo Volvo a další se připravují.

Blíží se konec zkrácených odpisů
Zavedení zkrácených odpisů v loňském roce přivítalo mnoho firem. Bohužel ale tato výhoda v polovině letošního roku opět končí. Podnikatelé nebo firmy, kteří chtějí v letošním roce pořídit třeba nový vozový park a investici odepsat do nákladů ve dvou letech, by tak měli učinit nejpozději do 30. června, kdy platnost zkrácených odpisů končí.
Sleva na úrocích od Evropské investiční banky
Již několik let mají malé a střední firmy (s méně než 250 zaměstnanci) příležitost ušetřit na úrocích získáním podpory od Evropské investiční banky (EIB). Někoho může odrazovat představa administrativně náročné přípravy žádosti. To však v tomto případě vůbec neplatí. Zvýhodněné úročení lze získat při financování automobilů a další dopravní techniky i strojů a zařízení a veškerou potřebnou administrativu zařídí financující společnost. Úspora je nezanedbatelná. Dle zkušeností UniCredit Leasing to může být při splácení stroje v hodnotě jednoho milionu korun až o 30 tisíc korun méně v porovnání se standardní nabídkou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.