« Zpět

Leasing v Evropě i v ČR podle manažerů poroste

| 10. září 2014 - 12:41 | Zprávy | Leasing

Mezi manažery předních evropských leasingových společností roste optimismus, pokud jde o nejbližší vývoj trhu. Vyplývá to z ankety European Business Confidence Survey provedené Federací evropských leasingových asociací (Leaseurope) v polovině letošního roku ve spolupráci s agenturou Invigors EMEA. V anketě vyjádřilo 90 % respondentů názor, že během příštích šesti měsíců bude evropský leasingový trh růst. Na přelomu loňského a letošního roku přitom na stejnou otázku odpovědělo kladně 74 % dotázaných. Jestliže tehdy předpokládalo pokles trhu 10 % oslovených manažerů, nyní jsou to pouhá 2 %.

Podle aktuálního průzkumu navíc 62 % evropských leasingových firem neočekává zhoršení situace v pohledávkách z leasingu po lhůtě splatnosti (na konci roku 2013 to bylo 59 %). Růst čistého zisku ve druhé polovině letošního roku předpovídá 58 % respondentů. Jde o jediný ukazatel, kde statistika hlásí mírný pokles pozitivního výhledu oproti situaci před šesti měsíci. Tenkrát nárůst čistého zisku očekávalo rovných 60 % firem. Z nejnovějšího průzkumu také vyplývá, že se více než 57 % společností právě zaměřuje na obchodní expanzi.
 
Optimismus evropských manažerů koresponduje s názory zástupců leasingových společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA). „V průběhu letošního roku pozorujeme postupné navyšování poptávky především v oblasti podnikatelských investic. Celkový objem leasingu movitých věcí ve firemní sféře u nás v prvním pololetí meziročně vzrostl takřka o čtvrtinu, konkrétně o 23 %. Z makroekonomického pohledu je potěšující především nárůst investic do strojů a zařízení, který signalizuje, že firmy se nadechují k růstu. Spolu s jejich investičním optimismem bude sílit i zájem o externí financování,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.