« Zpět

Leasing už nefrčí, auto se vyplatí koupit na úvěr

| 8. dubna 2009 - 12:02 | Zprávy | Leasing

Výhodné ceny aut se vztahují většinou jen na financování leasingem. O leasing už však není takový zájem, jako býval. Pokud si místo něj vezmete úvěr, můžete ušetřit až desítky tisíc. Co obchod, to zvláštní sleva. Vyznat se v nabídkách není vůbec jednoduché...

Výhodné ceny aut se vztahují většinou jen na financování leasingem. O leasing už však není takový zájem, jako býval. Pokud si místo něj vezmete úvěr, můžete ušetřit až desítky tisíc.
Co obchod, to zvláštní sleva
Vyznat se v nabídkách není vůbec jednoduché. S výhodami přicházejí i konkrétní prodejny, takže můžete s trochou štěstí získat slevu dvojí.
Zkusili jsme, jak to chodí v praxi, a nechali si spočítat několik dalších modelů. Prošli jsme několik autosalonů i bazarů a zkoumali, kde by mohl být při koupi vozu zádrhel. Třeba se nám budou snažit vnutit drahou variantu, nebudou chtít dát předem z ruky smlouvu nebo nabídnou jen jeden způsob financování...
Jedna komplikace nás ale předem nenapadla: prodejci se nás jako kořisti nechtěli vzdát. Volali nám i několikrát za den, u ojetin šli s cenou dolů, když podepíšeme ještě dnes.
Mysleli jsme, že se budeme složitě rozhodovat mezi leasingem a úvěrem. Ale bylo to jednoduché. Třeba malá mazda za 199 900 korun by u společnosti Santander Consumer vyšla u úvěru lépe o 40 tisíc korun. Prodejce potvrzuje, že o leasing dnes už skoro nikdo nestojí.
Leasing na ústupu
Jdeme dál. Tentokrát chceme nejprodávanější fabii a míříme do velké značkové prodejny. Stejný postup, podobné nabídky, jen auta momentálně nejsou. I tady nám rozhodně doporučili spotřebitelský úvěr.
Podobné to bylo, i když jsme "kupovali" ojetinu. Leasing prostě neletí. Všechny společnosti ho však v nabídce stále mají. "Je to ale jen zvyková záležitost, dříve jste si jinak auto na splátky pořídit nemohli," vysvětluje Michal Šturma z obchodního domu automobilů Auto Jarov. Když zkoušíme koupit starší vůz v AAA auto, je zástupkyně firmy ještě radikálnější: "Leasing je lichva, výrazně doporučuji úvěr."
Snad jediné plus nachází Erika Duchanová ze společnosti UniCredit Leasing: "Auto na leasing mohou získat i méně bonitní klienti, tedy ti, kteří by třeba kvůli nižším příjmům na úvěr nedosáhli."
Auto na leasing kupte pouze v případě, že natrefíte na akci "bez navýšení". Nyní ji nabízí například UniCredit Leasing u aut Subaru Imprezza a Kia Ceed. Cenu auta přeplatíte za pět let pouze o zůstatkovou hodnotu 1 190 korun.
Jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé druhy financování auta

Finanční leasing
Pro koho: využít ho mohou všichni, tedy soukromé osoby i podnikatelé Kdo poskytuje: leasingové společnosti Výhody: rychlé a jednoduché uzavření leasingové smlouvy, leasingová společnost neprověřuje schopnost splácet tolik jako banka, fixní splátky po celou dobu první smlouvy, možnost využití zvýhodněných obchodních akcí, zvláště u takzvaného značkového (firemního) leasingu, výhodnější pojištění (společnosti mají s pojišťovnami vyjednané množstevní slevy).
Nevýhody: auto je majetkem leasingové společnosti, velký technický průkaz je uložen u společnosti, z nájmu platíte DPH, málokdy dosáhnete na nulovou akontaci, musíte auto kromě povinného ručení i havarijně pojistit, i když jde o ojetinu (některé společnosti vyžadují havarijní pojistku až od 150 000 korun půjčky), veškeré peníze z pojistné události vyplatí pojišťovna leasingové společnosti, zákonem omezená doba splácení minimálně 36 měsíců a maximálně 84 měsíců, sankce za předčasné splacení.
Účelový spotřebitelský úvěr
Pro koho: využít ho mohou všichni Kdo poskytuje: leasingové a finanční společnosti
Výhody: auto se hned stává majetkem zákazníka, minimální doba splácení není limitována zákonem jako u finančního leasingu (může tedy být již od 6 měsíců), často možnost nulové akontace, neměnná výše měsíčních splátek, možnost předčasného splacení bez sankcí, výhodnější pojištění, veškeré pojistné události vyřizujete s pojišťovnou sami, z úvěru se neplatí DPH, pro podnikatele možnost daňových odpisů, jednorázový odpočet celé daně z přidané hodnoty z kupní ceny na počátku splácení pro plátce DPH.
Nevýhody: velký technický průkaz je uložen u společnosti až do konce splacení úvěru, když jej potřebujete třeba pro technickou prohlídku, společnost vám ho půjčí a pak ho zase vrátíte, od určité výše půjčky (obvykle od 150 000 korun) je nutné ho havarijně pojistit. Neúčelová půjčka u banky Pro koho: pro všechny, kteří prokážou dostatečnou bonitu, u vyšších úvěrů (zhruba od 300 000 korun) banka vyžaduje ručitele Kdo poskytuje: banky Výhody: rychlé vyřízení, banku nezajímá, zda si pořídíte havarijní pojistku, auto je vaším majetkem, máte u sebe technický průkaz, nižší úroky než u finančních společností Nevýhody: banka prověřuje přísněji bonitu, kromě splátek musíte počítat i s poplatky za vyřízení úvěru a vedení účtu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.