« Zpět

Leasing má na trhu stále své místo

| 18. května 2011 - 10:16 | Zprávy | Leasing

Leasing, který byl před lety doslova synonymem pro nákup osobního automobilu, sice lidé dnes v takové míře již nevyužívají, stále ale nabízí zajímavé možnosti při financování. Pokud lidé chtějí využít služeb leasingové společnosti, ale váhají nad financováním přes leasing, mohou auto za pomoci leasingové společnosti pořídit také na úvěr. 

Leasing, který byl před lety doslova synonymem pro nákup osobního automobilu, sice lidé dnes v takové míře již nevyužívají, stále ale nabízí zajímavé možnosti při financování. Pokud lidé chtějí využít služeb leasingové společnosti, ale váhají nad financováním přes leasing, mohou auto za pomoci leasingové společnosti pořídit také na úvěr. To je dnes již samozřejmostí, že leasingové společnosti poskytují také nebankovní úvěry na nákup vozidel.
Úvěr, nebo leasing?

Nejpodstatnější rozdíl mezi pořízením vozidla na leasing a úvěr spočívá ve vlastnictví nakupovaného zboží. Zatímco u úvěru se klient stává majitelem auta okamžitě, v případě leasingu je majitelem leasingová společnost, a to až do skončení leasingové smlouvy nebo převodu auta na nájemce.
Proto také v případě, kdy by klient chtěl vozidlo v době nájmu prodat nebo jej nějakým způsobem upravit, narazí na omezení. Při jakýchkoliv úpravách předmětu leasingu (vozidla) je totiž nutný souhlas pronajímatele a u technického zhodnocení musí být předem dohodnuto, kdo ho bude platit. Složitější je také výpověď smlouvy ze strany nájemce či problémy, které často nastanou při odcizení osobního automobilu zakoupeného na leasing.
Na druhou stranu i pořízení vozidla prostřednictvím úvěru může přinést určité komplikace. Například je vhodné počítat s tím, že nároky na bonitu klienta bývají u úvěrů o něco vyšší než je tomu právě u leasingu, což je pochopitelné s ohledem na rozdíl ve vlastnictví vozu.

Klíčky od auta do hodiny

Bez ohledu na to, zda se klient rozhodne financovat auto přes leasing či úvěrem, pro obě varianty je typická rychlost vyřízení. Stačí jen sepsat smlouvu, doložit potřebné potvrzení o příjmu, případně několik dalších podkladů a celá procedura je u konce. Přitom se vše standardně vyřizuje přímo v autosalónu. Pokud má klient s sebou všechny požadované dokumenty, tak již po první návštěvě může z autosalónu odjet ve vytouženém voze.
Je-li budoucím nájemcem soukromá osoba, leasingová společnost se obvykle spokojí jen s doložením příjmů od zaměstnavatele, popsáním rodinného stavu a souhlasem manžela či manželky. U živnostníka samozřejmě je podmínkou předložení živnostenského listu, kopie daňového přiznání a případně další dokumenty.

Akční nabídky bez navýšení

Silná konkurence na poli financování vozidel nutí leasingové společnosti neustále hledat nové způsoby, jak se dostat k zákazníkům. Proto pravidelně přicházejí s nejrůznějšími nabídkami, kde mohou klienti získat velmi zajímavé podmínky financování. Některé jsou samozřejmě časově omezené a často se týkají konkrétních značek vozů. Právě toto značkové financování lze považovat za trend poslední doby.
U některých značek vozů dnes již není výjimkou, že je nákup s využitím úvěru nebo leasingu výhodnější než koupě za hotové. Značkové financování je přitom výsledkem spolupráce financující společnosti a importéra či výrobce vozidel. Díky tomuto spojení lze připravit pro konečného zákazníka velmi zajímavé nabídky. Kupříkladu přední leasingová společnost UniCredit leasing má uzavřené dohody se značkami AVIA, BMW, Dacia, Honda, Chevrolet, KIA, Hyundai, MAN, Nissan, Opel, Renault, Subaru, Suzuki či Volvo.
V současné době tak u UniCredit leasing běží akce například se značkou vozů KIA. Zákazníci mohou čerpat úvěr s nulovým navýšením splátek, a to již od 50procentní počáteční splátky z pořizovací ceny vozu. Akce se vztahuje na vozy Kia Ceed, Venga, Rio a Soul.
Zájemci o vozy značky KIA mají u UniCredit leasing v případě financování úvěrem také možnost získat zdarma povinné ručení po celou dobu trvání poskytnutého úvěru. Za zvýhodněnou cenu mohou tito klienti získat i havarijní pojištění. Velice oblíbená akce, kterou UniCredit leasing nyní u vozidel značky KIA nabízí, je také 50:50. Zákazníci v době nákupu vozu zaplatí jen polovinu jeho ceny a zbytek až za rok. A to celé bez navýšení. Stejná akce (půl na půl) nyní běží také u vozidel značky Subaru. Všechny tyto akce ale mají omezenou platnost a lidé jich mohou využít do konce června letošního roku.
Takovéto akce nejsou v poslední době na českém trhu žádnou výjimkou a uchyluje se k nim většina leasingových společností ve spolupráci s mnoha prodejci nejrůznějších značek vozidel. Lidé, kteří plánují nákup nového auta, by proto vždy měli nejdříve prozkoumat podobné možnosti. Některé nabídky se opravdu vyplatí využít.

Výhody a nevýhody leasingu

PROČ NE

• Jsou výrazně omezená vlastnická práva k předmětu leasingu. Po celou dobu pronájmu patří vozidlo leasingové společnosti a nájemce tak nemůže provádět žádné úpravy bez jejího souhlasu.
• V leasingových splátkách je nutno zaplatit finanční službu a zisk leasingové společnosti, a proto pořízení na leasing bývá obvykle dražší než pořízení na úvěr či za hotové.
• Některá vlastnická rizika jsou přenášena na nájemce, například v případě odcizení nebo totálního zničení automobilu (pokud není poskytnuta náhrada od pojišťovny v plné výši).
• Nájemce nemůže vypovědět leasingovou smlouvu, nanejvýš za velmi nevýhodných podmínek (často je nutné uhradit penále).
• V případě, že by se leasingová společnost dostala do špatné finanční situace, nebo dokonce by zkrachovala, musí nájemce vrátit vozidlo pronajímateli a jednat o vyrovnání.

PROČ ANO
• Vyřízení leasingové smlouvy může být rychlejší než získání úvěru. Leasingové společnosti mají navíc nižší nároky na zákazníkovu bonitu než banky.
• Leasingovou smlouvu je možné podepsat přímo v autosalónu. Má-li s sebou klient všechny podklady, může již po první návštěvě odjet v novém autě.
• Při leasingu automobilu klient často získá slevu na havarijním pojistném a povinném ručení.
• Veškeré starosti s provozem vozidla přecházejí na leasingovou společnost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.