« Zpět

Kde pomůže leasing a kde uplatníte factoring

| 27. dubna 2010 - 9:36 | Zprávy | Leasing

V období hospodářské recese je pro oblast financování charakteristické zpomalení finančních toků a zhoršení dostupnosti bankovních úvěrů. Protipólem toho jsou produkty nebankovního financování, které mají pro podnikatele v tomto období téměř nenahraditelnou roli. Z oblasti nebankovního financování využívají firmy finanční a operativní leasing, nebankovní úvěry a factoring. Co vše jimi mohou financovat?


Finanční leasing
Finanční leasing je od devadesátých let minulého století výhodnou a často využívanou formou financování dopravních prostředků, strojů a zařízení. Jde v podstatě o pronájem movité věci, po jehož skončení přechází předmět leasingu za dohodnutou kupní cenu do vlastnictví nájemce.
Finanční leasing firmám zlepšuje cashflow, ty tak nemusejí jednorázově vynakládat značné finanční prostředky na pořízení investice. Dalším plusem je skutečnost, že firmám nezatěžuje účetní bilanci, čímž jim zlepšuje pozici v jednání s bankami o úvěrech na jiné účely a zvyšuje i celkovou bonitu firmy. Jeho atraktivitu podporují také doprovodné služby provozní a administrativní povahy, včetně výhodného pojištění.
Nejvíce financovanou komoditou jsou stále osobní, nákladní a užitkové automobily s loňským podílem přes 55 % na trhu leasingu movitých věcí členských společností ČLFA. V závěsu za nimi se drží stroje a zařízení s podílem téměř 33 %. Finančním leasingem se financují také letadla, lodě, lokomotivy, trolejbusy a autobusy, ale i vybavení kanceláří a IT technika.
Ještě do 30. června 2010 mohou firmy využít zrychlených odpisů na nově pořízený hmotný majetek v 1. a 2. odpisové skupině, kdy mohou investici odepsat za až o polovinu kratší dobu proti standardním odpisovým sazbám.
Operativní leasing
Operativní leasing je v podstatě nájemní služba, u které zejména firemní klientela hledá v souvislosti s financováním další doprovodné služby. Jeho hlavní výhody jsou plánovatelnost nákladů, garance ceny a minimalizace nákladů spojených se správou vozového parku. Firma eliminuje rizika spojená s provozem vozidel (pokles zůstatkových hodnot na trhu, navýšení provozních nákladů, pozáruční technické problémy apod.), které na sebe bere ve většině případů leasingová společnost.
Fakturovaná částka pokrývá plnohodnotné užívání vozu i veškeré náklady spojené s jeho provozem, jako jsou údržba, opravy, pojištění atd. Operativní leasing tak firmám umožňuje maximálně se soustředit na svůj „core business“. Při jeho využití mohou firmy také obměnit vůz podle svých potřeb za podstatně kratší dobu než při jiných formách financování.
V loňském roce předali členské společnosti ČLFA do správy vozových parků 392 vozidel. V současné době se operativní leasing využívá převážně při financování firemních vozových parků i jednotlivých vozů, stále častěji se však začíná prosazovat i v jiných odvětvích, například v průmyslu při financování stavebfinance ních strojů a manipulační techniky. Roste i využívání pro potřeby soukromých osob - nepodnikatelů i domácností.
Zajímavé je tempo jeho růstu. Pokud srovnáme vývoj s rokem 2008, kdy dosáhl podíl operativního leasingu na celkovém trhu necelých 20 %, v loňském roce už to bylo téměř 27 %. „Nelze očekávat, že by tento trend ustal z roku na rok, navíc je dlouhodobý,“ uvedl Martin Kofroň, předseda představenstva ČLFA. „Jestli se však zastaví na třetině nebo polovině celkového podílu na trhu, nelze odhadnout. Očekávám však, že v nejbližší době vzroste minimálně na 30 procent.“
Nebankovní úvěry
Nebankovními úvěry lze financovat komodity vesměs shodné s finančním leasingem nebo bankovním úvěrem. Výhoda proti bankovním úvěrům je v jeho dostupnosti, což je dáno odlišnou formou krytí rizik i přístupem k zajištění předmětu financování. Tím, že leasingová společnost zná vývoj ceny předmětu v čase, může úvěr stavět na zástavě financovaného předmětu nebo na zajištění závazku převodem vlastnického práva. Banka se proti tomu více zaměřuje na externí formu zajištění, jako jsou pohledávky, nemovitosti atd.
Zájem o tento produkt dokazují i loňská čísla, kdy došlo ve srovnání s rokem 2008 ke zvýšení objemů nebankovních úvěrů pro podnikatele u patnácti vedoucích společností na českém leasingovém trhu o 6,6 %.

Factoring
Jde o flexibilní způsob provozního financování, založený na postupování pohledávek z obchodního styku se splatností zpravidla do 90 dnů. Ve světě je běžně využíván jako další standardní způsob financování provozních potřeb. Vedle např. financování zásob, technologií a nemovitostí úvěrem, eskontním úvěrem či forfaitingem, patří do kategorie finančních produktů, které zajišťují financování aktiv.
Zásadní odlišností od bankovních produktů je vazba na odkupované aktivum -pohledávku. Factoringové společnosti poskytují financování, správu, inkaso a zajištění pohledávky klientům z nejrůznějších oblastí průmyslu. Factoring je výhodný pro všechny obory podnikání, kde dochází k pravidelným dodávkám stálým odběratelům a ve kterých vznikají pohledávky dodáváním zboží či služeb s platební podmínkou odložené splatnosti 30 až 120 dnů, jako jsou firmy z odvětví průmyslu, chemie, distribuce pohonných hmot, automobilového průmyslu, potravinářství, ale i zemědělci, dodavatelé do obchodních řetězců či poskytovatelé různých druhů služeb, reklamy, mediálního trhu atd.
Financování na základě postoupení pohledávek jim umožňuje překlenout výkyvy ve výši okamžité hotovosti a stabilizovat a lépe plánovat peněžní toky. Mohou ho využít jak začínající firmy, které nemají pro bankovní úvěr potřebnou historii, tak malé a střední firmy s obratem nad 20 milionů korun. Factoring využívají i větší podniky, které nechtějí zvyšovat úvěrové zatížení, nebo chtějí vyčlenit kompletní správu části pohledávek na třetí subjekt.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.