« Zpět

ČLFA souhlasí se závěry ombudsmana o diskriminaci seniorů při poskytování finančních služeb

| 29. října 2013 - 14:46 | Zprávy | Leasing

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) se ztotožňuje se stanoviskem veřejného ochránce práv, podle kterého seniorům nelze odmítat finanční služby pouze z důvodu věku. Zároveň vítá ombudsmanův souhlas s argumentací finančních asociací, že věk žadatele o finanční službu je jedním z opodstatněných kritérií při rozhodování o jejím poskytnutí a že používání věkových omezení v konkrétních případech a v rámci zásad obezřetného financování je legitimní.

Zpráva ombudsmana k této problematice byla zveřejněna minulý měsíc na základě výzkumu, jenž vedl mezi vybranými bankami, pojišťovnami a také těmi nebankovními institucemi z řad ČLFA, které nabízejí finanční leasing a spotřebitelské úvěry. Ombudsman přitom vycházel z podnětů seniorů adresovaných jeho kanceláři.
 
„Členské společnosti ČLFA jsou v kontextu tuzemského finančního trhu typické svou flexibilitou a vstřícností vůči klientům. Tyto charakteristiky se mohou projevit i v jednáních se žadateli o finanční služby z řad seniorů. Proto jsme členům naší asociace doporučili, aby se seznámili se zprávou veřejného ochránce práv. Podle našeho přesvědčení by bylo vhodné, kdyby její závěry přenesli do systému vzdělávání a přípravy svých zaměstnanců či spolupracovníků a pak je důsledně respektovali ve své obchodní praxi,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.