« Zpět

Automobily táhnou leasing

| 19. srpna 2010 - 11:02 | Zprávy | Leasing

Češi jsou již finančně jistí sami sebou. Začali proto opět kupovat auta na dluh. Pocítily to i leasingové společnosti. Osobní automobily se tak na leasing kupují ze všeho nejvíce. Počet uzavřených smluv na osobní auta předčil i stroje a ostatní zařízení, stejně jako nákladní automobily. V první polovině letošního roku tak byl osobní automobil předmětem každé třetí leasingové smlouvy.

Češi se nebojí kupovat auta. Leasingové společnosti jim ale příliš nevěří. Přesto leasingy aut rostou.

Zatímco loni se během prvních šesti měsíců uzavřelo 6600 smluv, v letošním prvním pololetí 8125. Z toho leasingové smlouvy na nové automobily představují 94 procent z celého objemu. V prvním pololetí loňského roku nová auta představovala necelých 90 procent.
Velký zájem o nové i ojeté vozy hlásí společnost Autoleasing. Nejúspěšnějším měsícem ve financování nových vozů byl podle ní v prvním pololetí letošního roku jednoznačně červen.
Klienti uzavřeli se společností smlouvy za více než 115 milionů korun. Vysvětlení je jednoduché – firmy totiž na poslední chvíli pořizovaly služební automobily, aby využily možnost zrychleného odpisu vozidel.
Společnosti žadatelům tolik nevěří Celkový objem leasingových smluv přitom meziročně za první pololetí poklesl o 16,6 procenta.
Leasingové společnosti totiž ještě nejsou takoví optimisté jako čeští zákazníci. Stále žadatelům tak úplně nevěří, že dokážou dostát svým závazkům a platit pravidelnou částku za pořízenou věc. Smlouvy proto i odmítají.
Dalším důvodem je i to, že některé leasingové projekty nevyhovují parametrům obezřetného leasingového trhu. Osobní automobily tak představují jediné oživení leasingového trhu.
Zatímco podíl nákladních a užitkových automobilů dlouhodobě klesá, osobní automobily výrazně navýšily svoji dominanci o téměř deset procent.
„Objem leasingu osobních vozů v prvním pololetí 2010 dosáhl 6,2 miliardy korun a meziročně vzrostl o více než 800 milionů. Jeho podíl na celkovém leasingu movitých věcí se z 23,8 procenta v prvním pololetí 2009 zvýšil na 33,2 procenta,“ říká Jiří Pulz, tajemník České leasingové asociace.
Veškeré leasingové společnosti podle odhadů České leasingové a finanční asociace utratily za stroje, zařízení, IT technologie a dopravní prostředky v souhrnu za prvních šest měsíců letošního roku 19,4 miliardy bez daně.
Zvětšuje se podíl operativního leasingu Historicky leasingy kulminovaly v roce 2007. V dalších letech se projevily důsledky finanční krize velkých trhů a domácí ekonomické recese. „V prvním pololetí však došlo k meziročnímu nárůstu počtu leasingů osobních vozů o téměř 1200 smluv,“ říká Pulz.
Kromě neustále rostoucího podílu osobních automobilů roste i podíl operativního leasingu. Tedy leasingu, kdy si plátce vůz jenom pronajímá a nikdy se nestane jeho vlastníkem. Tento způsob nejčastěji využívají firmy při nákupu služebních automobilů.
Podíl operativního leasingu na celkovém objemu dosáhl v prvním pololetí 27,3 procenta oproti 26 procentům v prvním pololetí 2009.
„Jde o dlouhodobý trend odrážející vývoj na evropském leasingovém trhu. Stále více podnikatelů volí operativní leasing jako nástroj outsourcingu nenosných a obslužných agend,“ tvrdí Pulz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.