« Zpět

Auta kupovali na leasing, pak je prodali do Alžírska

| 8. září 2009 - 11:16 | Zprávy | Leasing

Jak rychle vydělat statisíce? Svérázný způsob vymyslela skupina moravských podvodníků, kteří nakupovali nová auta na leasing a v zápětí je prodávali do Alžírska. Na policii pak nahlásili, že nová auta jim někdo ukradl a prakticky celý leasing za ně zaplatily pojišťovny. 

Petr MALÝ, moderátor
--------------------
Jak rychle vydělat statisíce? Svérázný způsob vymyslela skupina moravských podvodníků, kteří nakupovali nová auta na leasing a v zápětí je prodávali do Alžírska. Na policii pak nahlásili, že nová auta jim někdo ukradl a prakticky celý leasing za ně zaplatily pojišťovny. Dohromady tak to skončilo za mořem nejméně 23 aut a pojišťovny tratily asi 14 milionů korun. Složitý případ dnes začal rozplétat brněnský krajský soud.
Eva LÍPOVÁ, redaktorka
--------------------
Princip byl jednoduchý. Podvodníci podle obžaloby buďto přesvědčili své známé nebo sami nakoupili na leasing nová auta. A to hlavně v Olomouc, Brně a v Slavkově. Klíče ale vždy vzápětí předali řidiči, který auto převezl přes Rakousko do přístavu Marseille a na trajektu se pak přeplavil do Alžírska, zpátky už se vracel letadlem. Kupující mezitím nahlásil, že auto mu někdo ukradl a leasing zaplatila pojišťovna. Za každé převezené auto dostali převozníci 10 tisíc korun. Podvodníci pak měli podíl na zisku. Za rok 2003 a 2004 se tímto způsobem dostalo do Alžírska 23 aut.
Petr LUŽNÝ, státní zástupce
--------------------
V dané věci byla podaná obžaloba na 23 obžalovaných pro různě velkou účast na podvodných vylákání motorových vozidel.
Eva LÍPOVÁ, redaktorka
--------------------
Dnes stihl soud vyslechnout dva údajně hlavní organizátory na české straně, společníky z firmy Eurovital. Ani jeden z nich ale nedokázal vysvětlit, jak se jejich firemní auta dostala do Alžírska. Každý tvrdil, že o obchodu s Alžířany nevěděl a vše má na svědomí ten druhý.
Milan HOLZAPFEL, obžalovaný
--------------------
Já vám to řeknu poctivě. Já jsem byl spíš ten bílý kůň, ten blbec, který to všechno odnese. Já vůbec nevím, co se tenkrát dělo? Vůbec nemám potuchy. Já jsem na to přišel vlastně až v tom listopadu, až mě potom z toho klepla ta pepka. Tak v tu dobu jsem přišel na to, že auta vlastně mizí někam úplně jinam.
Eva LÍPOVÁ, redaktorka
--------------------
Složitý případ bude krajský soud rozplétat určitě několik týdnů, možná měsíců. Klíčové důkazy by pak měly přinést záznamy telefonních odposlechů. Eva Lípová, Česká televize Brno.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.