« Zpět

Změny v leasingu osobních a užitkových automobilů

| 11. května 2010 - 17:57 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

Rok 2009 byl pro tuzemský leasingový trh nejtěžší. V podmínkách ekonomické recese došlo k výraznému snížení poptávky po leasingových produktech a leasingový trh se tak propadl o masivních 53%! Považuji to osobně za krátkodobou záležitost, v druhé polovině roku 2010 očekávám navýšení investičních aktivit firem i výdajů domácností. Co je ovšem dlouhodobé jsou principielní změny ve struktuře leasingového trhu, který už nebude nikdy stejný jako v předcházejících letech. Co se tedy změnilo, mění a měnit bude v segmentu leasingu movitých věcí?

Rok 2009 byl pro tuzemský leasingový trh nejtěžší. V podmínkách ekonomické recese došlo k výraznému snížení poptávky po leasingových produktech a leasingový trh se tak propadl o masivních 53%! Považuji to osobně za krátkodobou záležitost, v druhé polovině roku 2010 očekávám navýšení investičních aktivit firem i výdajů domácností. Co je ovšem dlouhodobé jsou principielní změny ve struktuře leasingového trhu, který už nebude nikdy stejný jako v předcházejících letech. Co se tedy změnilo, mění a měnit bude v segmentu leasingu movitých věcí?
Finanční leasing byl fenoménem tuzemského trhu. V zemích EU, dokonce i v těch postkomunistických, byl jeho podíl výrazně nižší, než v České Republice. Vždyť v roce 2002 byl celkový objem leasingu v ČR větší než v mnohem větších ekonomikách Ruska nebo Polska.
V posledních letech ovšem dochází k výrazným posunům ve struktuře leasingu. Výrazně roste podíl operativního leasingu, rostou i úvěrové způsoby financování, naopak finanční leasing zaznamenává rapidní propad. V roce 2009 se objem finančního leasingu propadl o celé dvě třetiny, jeho roli postupně přebírá operativní leasing a úvěr. V případě úvěru se jedná jen o jinou formu financování, ale u operativního leasingu a zejména full-service leasingu se jedná o přechod k sofistikované formě outsourcingu.
Rozhodující úlohu v těchto změnách hraje postupné dospívání tuzemské ekonomiky. Struktura financování investic se začíná přibližovat té ve vyspělých zemích. Tam je podíl full-service leasingu nad 50% a k této hodnotě se postupně blíží i tuzemský trh. V následujících řádcích se zaměřme právě na full-service leasing.
Podívejme se na některé konkrétní ukazatele. Operativní leasing movitostí měl do roku 2003 podíl na celkovém trhu kolem 5%, od roku 2004 ovšem jeho podíl trvale roste a to na 19,7% v roce 2008 a na 27% v roce 2009. V segmentu osobních a užitkových vozidel do 3,5 tuny je tento podíl dokonce téměř padesátiprocentní.
Dá se předpokládat, že trend útlumu finančního leasingu  a růst podílu operativního leasingu bude pokračovat a to hned z několika důvodů. Pokusím se popsat ty hlavní a to za segment korporátní klientely.
1) Negativní dopady nových daňových pravidel na finanční leasing od 1.7. 2010
Do 30.6. platí možnost zkráceného odepisování osobních a užitkových vozidel. Firmy mohou formou finančního leasingu dostat vozidlo do nákladů již během dvou let. Od letošního července to ovšem možné nebude a minimální doba leasingu bude opět 5 let.
V mezinárodních účetních standardech je navíc operativní leasing na rozdíl od finančního mimobilanční formou financování a tak si společnosti účtující podle těchto standardů mohou „odlehčit“ rozvahu a vylepšit některé klíčové ukazatele (např. return on equity).
2) Rostoucí obliba a využití outsourcingu.
Progresivní společnosti činnosti, které nejsou předmětem jejich podnikání stále častěji pořizují od externích specializovaných dodavatelů. Objem outsourcingu roste a jednou z jeho nejčastějších forem je full-service leasing automobilů. Zjednodušeně řečeno klient na začátku převezme vozidlo, pak jej po dobu pronájmu využívá a po jeho ukončení auto vrátí poskytovateli pronájmu. Veškeré provozní i administrativní úkony spojené s provozem vozidla zajistí externí poskytovatel, kterým je leasingová společnost specializovaná na full-service leasing. Firmy si tak uvolní finanční i lidské zdroje a mohou se koncentrovat na svůj „core business“. Zároveň dojde k eliminaci rizik spojených s provozem vozidel  (pokles zůstatkových hodnot na trhu, navýšení provozních nákladů, pozáruční technické problémy apod.), které na sebe bere leasingová společnost.
3) Postupující globalizace
V souvislosti se vstupem ČR do EU a s postupující integrací tuzemské ekonomiky do té globální dochází i k přibližování parametrů tuzemské ekonomiky ke standardům vyspělých zemí. Je běžné, že podíl full-service leasingu je v těchto zemích i nad 50%  a podíl finančního leasingu je mizivý (Holandsko, Velká Británie) a tak nás v České Republice v následujících letech jistě čeká posun tímto směrem. Globalizace s sebou nese i navýšení podílu firem se zahraniční majetkovou účastí. U firem z vyspělých ekonomik je využití full-service leasingu naprosto běžné a tak i zde je další potenciál k nárůstu jeho využití.
4) Tlak na efektivitu a produktivitu, ekonomická krize
Ve vysoce konkurenčním prostředí je enormní tlak na dosahování vysoké efektivity, míry zisku a produktivity. Té je možné dosáhnout za efektivního využití zdrojů a tím pádem roste využití outsourcingu jak je popsáno výše. Menší společnosti s malými vozovými parky dříve o full-service leasingu vůbec neuvažovaly. V posledních letech zaznamenáváme i v tomto tržním segmentu nárůst zájmu o outsourcing provozování flotil vozidel. Ekonomická krize nutí firmy k nákladovým restrikcím a dobře zvolený a postavený model full-service leasingu může přinést výrazné snížení nákladů.
5) Rostoucí kvalita full-service leasingu a pokles jeho ceny
V devadesátých letech neexistovalo v České Republice v oblasti operativního leasingu konkurenční prostředí. Tomu odpovídala i kvalita produktu a jeho cena. Se vstupem světových leaderů na tuzemský trh se situace rapidně změnila. Konkurenční tlak nutí poskytovatele full-service leasingu k poskytování progresivních produktů s vysokou kvalitou. Stále častěji se využívá podpory IT nástrojů, jednoznačnou tendencí je tlak na transparentnost, efektivnost a jednoduchost produktu. To vše ruku v ruce s poklesem jeho ceny. Leasingové společnosti pod konkurenčním tlakem musely snížit své marže a tak i menší klienti mohou využívat full-service leasing od předních světových hráčů za velmi zajímavých podmínek.
Současná úroveň full-service leasingu v České Republice je víceméně srovnatelná se standardy ve vyspělých evropských zemích. Je to dáno i tím, že leadeři tuzemského trhu jsou zároveň evropskými nebo světovými leadery a mají tudíž bohaté a dlouhodobě budované know how, které přenášejí do svých nově otevíraných poboček. Např. v Rumunsku ještě před několika lety o full-service leasingu nevěděl téměř nikdo, dnes tam má zastoupení ALD Automotive, Arval i Leaseplan a při dobrém transferu know how tam mohou rychle vybudovat kvalitativně solidní společnost.
Je zřejmé, že v leasingu osobních a užitkových automobilů bude nejdynamičtějším produktem operativní leasing. ALD Automotive patří mezi tři největší světové i tuzemské poskytovatele operativního leasingu a tak je tento trend pro firmu jistě pozitivní. I přes loňský propad objemu operativního leasingu o 33%  považujeme rok 2009 za úspěšný. Podařilo se nám navýšit tržní podíl, udržet velkost portfolia a navíc získat několik velmi významných klientů. To je jasným důkazem kvality a dostupnosti full-service leasingu od ALD Automotive.
Autorem je Ing. Jaroslav Laur, MBA; Sales&Marketing Director, ALD Automotive

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.