« Zpět

Význam zemědělského pojištění roste

| 11. září 2009 - 11:00 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

Povodně a záplavy, které postihly Česko v několika posledních letech, měly za následek vyšší zájem zemědělců o zemědělské pojištění. Zvýšený zájem o zemědělské pojištění podpořily rovněž státní dotace, které zemědělcům poskytuje Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). V praxi to funguje následovně. 

Povodně a záplavy, které postihly Česko v několika posledních letech, měly za následek vyšší zájem zemědělců o zemědělské pojištění. Zvýšený zájem o zemědělské pojištění podpořily rovněž státní dotace, které zemědělcům poskytuje Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). V praxi to funguje následovně. Zemědělec prokáže fondu, že zemědělské pojištění uhradil a získá tak část finančních prostředků, jež uhradil na splátkách pojistného, zpět. Záleží také, jestli jde o speciální plodiny, u kterých PGRLF proplácí 50 % prokázaných uhrazených nákladů, nebo jde o ostatní plodiny, u kterých rolník získá 35 %. Pětinu z pojištění dostane zemědělec zpět při pojištění proti nákaze a hromadném onemocnění hospodářských zvířat.
"Pozitivní efekt státní podpory se skutečně projevil zvýšením propojištěnosti, která již překročila hranici 40 % a jen za posledních 5 let narostla o téměř 10 %, což je velmi významná hodnota. I přes tyto skutečnosti stále zůstává více než polovina rostlinné produkce nepojištěna," říká tajemník ředitele PGRLF Vladimír Suchý.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.