« Zpět

Rychlý leasing na krátkou dobu

| 15. října 2009 - 9:59 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

Nejinak je tomu s daňovou výhodou ultrakrátkého odepisování majetku a tedy i finanční výhodou krátkého leasingu, který si firmy velmi rychle oblíbily. Od letošního července mohou firmy díky balíčku krátkodobých protikrizových opatření odepisovat nově pořízený majetek z první a druhé odpisové skupiny - tedy především vybrané stroje, zařízení, automobily - po zkrácenou dobu.
 

Už jen osm měsíců mohou firmy využít superkrátké splácení majetku pořízeného na leasing.
Výhodná opatření mají tu nevýhodu, že mají krátké trvání.
Nejinak je tomu s daňovou výhodou ultrakrátkého odepisování majetku a tedy i finanční výhodou krátkého leasingu, který si firmy velmi rychle oblíbily. Od letošního července mohou firmy díky balíčku krátkodobých protikrizových opatření odepisovat nově pořízený majetek z první a druhé odpisové skupiny - tedy především vybrané stroje, zařízení, automobily - po zkrácenou dobu.
To pochopitelně vneslo velkou změnu i do finančního leasingu, který se novým časovým lhůtám přizpůsobil. Firmy si nyní mohou pořídit třeba nový automobil nikoliv na pětiletý, ale pouze na dvouletý leasing a ušetřit jak na daních, tak na splátkách.
Na daních proto, že jej mohou celý za dva roky odepsat, na celkovém objemu splátek proto, že jsou rozloženy do kratšího časového období, po které se splácí jistina a úrok.
Tato výhoda ale zaniká 30. června 2010, kdy končí platnost novely zákona o dani z příjmu, jež zkrácené odpisy umožnila.
Z pěti na dva a zpět Novela zákona o dani z příjmu zkrátila dobu odpisování u nově pořízeného majetku zařazeného ve druhé odpisové skupině z pěti let na dva roky. Na to okamžitě zareagovaly leasingové společnosti a nabídly firmám u finančního leasingu dobu trvání smlouvy zkrácenou z pěti let na 24 až 48 měsíců.
Výběr délky leasingu pochopitelně zároveň firmě určuje i dobu promítnutí investice do svých nákladů.
"Zkrácené odpisy lze uplatnit na nový majetek předaný do 30. června 2010. Dosavadní pětileté schéma odepisování je však i nadále povoleno, takže klient má možnost výběru," říká Jiří Vintr, manažer řízení produktů UniCredit Leasing. "Nabízíme všem klientům finanční leasing na nové předměty financování i v délce 24, 36 a 48 měsíců. Rychlejší odpisy přinášejí klientovi nezanedbatelnou daňovou výhodu," dodává.
I ČSOB Leasing na novelu zákona o dani z příjmu zaregoval. "Produkt Invest Lease umožní pořízení nových osobních a užitkových automobilů či strojů již během 24 měsíců," potvrzuje mluvčí firmy Jan Dryák.
O super krátký leasing je podle jeho slov mezi klienty mimořádně velký zájem.
"Jen za období jednoho měsíce bylo pouze na jeho základě uzavřeno 41 obchodů v celkové pořizovací ceně přes 21 milionů korun. Zákazníci evidentně využívají možnosti zkrácení doby leasingu, a tím i rychlejší promítnutí investice do daňových nákladů," vysvětluje Dryák.
Firma, která chce zkráceného leasingu využít, by proto měla přijmout strategická rozhodnutí o nákupu nového majetku co nejdříve, protože smlouvu s leasingovou společností je nutné mít uzavřenou do 30. června příštího roku. Do té doby musejí mít firmy nový majetek také zařazený v účetnictví do užívání.
"Zákon o daních z příjmů umožňuje nový způsob odpisování u majetku pořízeného do 30. června 2010. Protože datum pořízení není v daňových ani účetních předpisech definováno, ministerstvo financí potvrdilo, že pořízením majetku lze rozumět den jeho zařazení do užívání pro daňové a účetní účely. Superrychlé odpisy lze tak uplatnit u nového hmotného majetku patřícího do první a druhé odpisové skupiny, který byl ve výše uvedeném období zařazen do užívání," vysvětluje analytik Martin Kopecký z PricewaterhouseCoopers. Od července 2010 se superrychlý leasing stane minulostí, novela zákona přestane platit a nákup majetku na finanční leasing budou firmy opět muset protáhnout zpět na pět let.
Pochopitelně pokud vláda a parlament mezitím nerozhodnou jinak.
Leasing letos propadl Zkrácení leasingu bylo letos zřejmě hlavní vzpruhou, která pomohla zabránit tomu, aby jeho hluboký propad nebyl ještě hlubší.
Ze statistik České leasingové a finanční asociace vyplývá, že členské společnosti v letošním prvním pololetí financovaly leasingem stroje, zařízení a dopravní prostředky celkem za 23 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 54 procent. A do konce letošního roku nelze dramatické změny na trhu čekat.
"Peněz máme dost, ale není mnoho smysluplných podnikatelských záměrů," uvedl pro Ekonom generální ředitel UniCredit Leasing Jiří Matula. "Za poklesem domácího leasingu je snížení investiční aktivity podniků," potvrzuje i šéf leasingové asociace Martin Kofroň.
Jak ale Matula dodává, alespoň k částečnému oživení finančního leasingu nyní dochází díky daňovým legislativním změnám. Nejde jen o zrychlení odpisů majetku, ale i o zavedení možnosti odpisu DPH u všech automobilů zakoupených za účelem podnikání. I v tomto případě však jde o krátkodobý stimul, který už odeznívá.
Novela zákona o DPH, která umožnila odpočet této daně při pořízení osobního automobilu, platí od letošního dubna. Leasingové financování se tím pro podnikatele stalo levnější o devatenáct procent z ceny vozu.
"Po zavedení této novely zaznamenala společnost ČSOB Leasing trojnásobné zvýšení zájmu o financování osobních automobilů ze strany firem i podnikatelů," říká mluvčí firmy Dryák.
Pokles po celé Evropě Ani ostatní evropské země na tom s leasingem nejsou o mnoho lépe. V letošním prvním pololetí klesl proti stejnému období loni objem leasingu například ve Velké Británii zhruba o 30 procent, v Itálii o 41 procent, v Německu o 21 procent, ve Francii o 25 procent, ve Španělsku o 59 procent a v Polsku o 40 procent.
Český leasingový trh zaujímá v evropském měřítku čtrnácté místo, mezi novými evropskými tržními ekonomikami je na prvním místě.
K oslabení úlohy leasingu pro českou ekonomiku však navzdory uvedeným skutečnostem podle Kofroně nedošlo. Loni díky němu do ekonomiky dorazily investice za více než 110 miliard korun. "Leasingem je u nás i nadále financováno zhruba třicet procent všech investic do strojů, zařízení a dopravních prostředků," říká Kofroň.
Jediné, co si v leasingu udrželo růstový trend, jsou úvěry a splátkové prodeje pro podnikatele. Jejich prostřednictvím firmy v letošním prvním pololetí získaly od leasingových společností na českém trhu přes jedenáct miliard korun. To je o desetinu více než loni. Leasingové firmy shodně potvrzují rostoucí zájem o tento typ financování. *
Top 10 leasingových firem v ČR
(podle objemu pořizovacích cen věcí, které firmy ve formě leasingu splácejí, v mil. Kč)
1. ČSOB Leasing 2827,00
2. UniCredit Leasing CZ 2281,56
3. VB Leasing CZ 2178,85
4. SG Equipment Finance CZ 1930,02
5. Deutsche Leasing ČR 1921,70
6. LeasePlan ČR 1259,70
7. Impuls-Leasing-Austria 1188,30
8. ŠkoFIN 1176,00
9. Mercedes-Benz
Financial Services ČR 1034,54
10. Credium 922,30
Pozn.: k 30. 6. 2009 Pramen: ČLFA

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.