« Zpět

Podnikatelé využívají leasing kratší než 3 roky

| 9. září 2009 - 10:37 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

ČSOB Leasing, největší česká leasingová společnost, zaznamenává mimořádný zájem o krátký finanční leasing InvestLEASE. Tento produkt pro podnikatele a firmy, který společnost od 20. 7. 2009 nabízí, se setkal s mimořádným zájmem zákazníků – za období zhruba jednoho měsíce bylo pouze na jeho základě uzavřeno 41 obchodů v celkové pořizovací ceně přes 21 milionů korun. 

ČSOB Leasing, největší česká leasingová společnost, zaznamenává mimořádný zájem o krátký finanční leasing InvestLEASE. Tento produkt pro podnikatele a firmy, který společnost od 20. 7. 2009 nabízí, se setkal s mimořádným zájmem zákazníků – za období zhruba jednoho měsíce bylo pouze na jeho základě uzavřeno 41 obchodů v celkové pořizovací ceně přes 21 milionů korun. Zákazníci tak evidentně využívají možnosti zkrácení doby leasingu a tím i rychlejší promítnutí investice do daňových nákladů, protože u produktu InvestLEASE je průměrná doba financování 34 měsíců oproti obvyklému průměru 51 měsíců.
Krátký finanční leasing InvestLEASE
Finanční leasing InvestLEASE byl spuštěn v reakci na novelu zákona o dani z příjmu, jež zkrátila dobu odpisování u nově pořízeného majetku zařazeného ve druhé odpisové skupině na 24 měsíců a v první odpisové skupině na 12 měsíců. Při pořízení nových osobních, užitkových a nákladních automobilů či strojů si podnikatel může zvolit dobu trvání smlouvy od 24 do 48 měsíců, čímž si zároveň určuje i dobu promítnutí investice do svých nákladů. Pro nepodnikatele neměla tato novela na délku financování vliv; soukromá osoba mohla i před její platností bez problémů uzavřít leasing na dobu již od 24 měsíců.
Rekapitulace letošních legislativních změn týkajících se leasingového financování
Od počátku roku 2009 začala platit novela zákona o DPH, která upravila podmínky odvodu DPH u finančního leasingu. Společnost ČSOB Leasing nabídla výhodné řešení dopadu této novelizace na zákazníky: DPH je stále průběžně spláceno a je zavedeno předkupní právo na předmět financování, kdy zákazník získá možnost po uplynutí doby leasingu daný předmět financování za předem smluvně stanovenou cenu odkoupit.
Dnem 1. 4. 2009 vstoupila v platnost novela zákona o DPH, která umožnila odpočet DPH při pořízení osobního automobilu. Leasingové financování se tím pro podnikatele stalo levnější o 19% DPH z ceny vozu. Po zavedení této novely zaznamenala společnost ČSOB Leasing trojnásobné zvýšení zájmu o financování osobních automobilů ze strany firem i podnikatelů.
Od 20. 7. 2009 platí již zmíněná novela zákona o dani z příjmu zkracující dobu odpisování u nově pořízeného majetku. Novým produktem s názvem InvestLEASE společnosti ČSOB Leasing lze financovat nově pořízený majetek (zákazník je jeho prvním uživatelem) v období od 20. 7. 2009 do 30. 6. 2010, kdy platnost novely končí.
"Letošní legislativní změny leasingu neuškodily, většinu z nich jsme naopak dokázali využít pro zlepšení podmínek a parametrů financování pro naše zákazníky, především pro podnikatele a firmy, kteří tvoří hlavní zákaznickou skupinu naší společnosti," komentuje legislativu výkonný ředitel pro finanční řízení Petr Jeníček.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.